Perniagaan yang menguntungkan

Add Comment

Perniagaan yang menguntungkan

Pada dasarnya hampir semua perniagaan itu menguntungkan, akan tetapi mengingat definisi menguntungkan itu berbeza-beza bagi setiap individu, maka ada baiknya kita mengkaji semula apa erti perniagaan yang menguntungkan sebenarnya! Ada beberapa faktor dan sebab-sebab kenapa seseorang melakukan perniagaan, ada faktor minat / hobi, kemestian / kewajipan, profesi, atau faktor yang tidak terduga-duga sehingga orang tersebut melakukan perniagaan!

sebab yang pertama adalah Berbisnis kerana hobi atau suka, sebut saja anda hobi memasak lalu anda ingin memulakan perniagaan makanan, kerana anda mempunyai bakat dan mempunyai sedikit modal anda ber inisiatif ingin membuat sebuah restoran / rumah makan, dan soalan besarnya adalah sama ada memulakan perniagaan kerana hobi boleh membawa anda berjaya dalam suatu perniagaan? jawapannya adalah boleh jadi, banyak orang yang memulakan perniagaan kejayaan bermula dari hobi, tapi juga perlu di ingat bahawa 90% perniagaan itu akan gagal!
(Perniagaan makanan, perniagaan francais)

alasan memulakan perniagaan yang kedua adalah kewajiban, ada sebahagian orang yang dikehendaki untuk menjalankan perniagaan hal ini terjadi kerana mereka tidak mempunyai banyak pilihan! sementara yang dia tahu hanyalah perniagaan, biasanya ada faktor keadaan, boleh jadi kerana dia lahir dari keluarga peniaga, atau mungkin sebab lain, dan soalan besarnya adalah, apakah seseorang yang berniaga kerana kewajipan, akan membuat dia berjaya dalam perniagaan, atau malah justru akan gagal total! jawapan nya sama seperti di atas, boleh iya boleh tidak! tapi perlu di ingat, 90% perniagaan akan gagal! (perniagaan rumahan, perniagaan tol, kedai / gerai runcit)

Sebab yang ketiga adalah berniaga kerana profesi, biasanya dia berniaga kerana dia melihat ada peluang mendapat untung jika dia mau sedikit kreatif, dan biasanya para sales, atau marketing! tau sendiri kan rata-rata sales / marketing sudah punya basis pelanggan yang cukup banyak, dan berhubung pekerjaan mereka sehari-hari juga berjualan, jadi automatik dia tidak akan mengalami banyak halangan yang bermakna! tapi apakah dia akan berjaya dengan perniagaan?, itu akan lain cerita! (perniagaan sampingan)


Sebab yang ke empat adalah seseorang yang berniaga kerana tidak disengajakan, biasanya type perniagaan seperti ini, tidak mempunyai niat / cita-cita sebagai ahli perniagaan pada masa kecilnya, akan tetapi di dalam perjalanan hidupnya dia diperkenalkan dengan orang-orang yang berjaya dengan perniagaan, dia cuba dan ternyata berniaga itu menyeronokkan, definisi perniagaan yang menyeronokkan itu artinya menjual produk yang tidak mempunyai banyak saingan, akan tetapi peminatnya ribuan, dan dalam pembuatan produk tersebut tidak memerlukan kos yang banyak! boleh anda bayangkan jika anda mempunyai suatu produk dengan permintaan yang tinggi, dan anda tidak mempunyai banyak saingan, dan kos pengeluarannya pun sangat rendah! yep, perfect product! hal ini boleh saja terjadi, tetapi 1: 1 juta! tapi soalan besarnya adalah sama ada perniagaan ini boleh untuk jangka panjang? tentu saja tidak, perniagaan ini ada di dalam kawasan abu-abu! definisi perniagaan abu-abu artinya adalah, perniagaan tersebut tidak melanggar undang-undang akan tetapi dalam segi moral patut dipersoalkan! (perniagaan perkhidmatan, perniagaan online)

Dari ke 4 sebab kenapa seseorang terjun ke dalam dunia perniagaan, selalu di mentahkan dengan soalan sama ada perniagaan mereka akan berjaya, dan dijawab boleh berjaya tetapi boleh juga tidak! Mungkin ada beberapa orang yang akan mengandaikan bahawa pada dasarnya tidak ada perniagaan yang menguntungkan? jika anda menganggap seperti itu, saya boleh mengatakan, iyah! pada dasarnya, dan jika dikira secara terperinci 90% perniagaan yang dijalankan itu tidak menguntungkan, kalau anda tidak percaya cuba lihat data pusat badan statistik, apakah pengusah berjaya indonesia sudah mencapai lebih dari 10%, atau cuba dilihat statisik kemiskinan indonesia apkah bertambah atau berkurang! jika kemiskinan dan pemunculan orang kaya lebih dari 10% tentunya perhitunganya berdasarkan atas standard hidup orang kita, jika iyah mungkin saya salah besar!

90% peniaga indonesia rata-rata hanya berfikir untuk mengincar pelanggan berhampiran rumah dan sekitarnya jarang yang berfikir untuk menjual produk dalam skala nasional oleh kerana itu kesinambungan perniagaan mereka untuk mencapai sukses dan berkembang menjadi yang terbesar akan mengalami kesukaran! sebenarnya kalau mereka mau mempelajari sedikit ilmu tentang pemasaran, perniagaan kecil indonesia bisa saja menjadi jutawan dunia, memandangkan jumlah penduduk indonesia yang tidak sedikit iaitu 200 juta orang!


sebagai contoh, ahli perniagaan kasut, mereka membuat kasut dengan kos pengeluaran 50 ribu ringgit, dijual di pasaran dengan harga 100 ribu, kalau mereka menjual di sekitar lingkungan mereka saja, sepertinya mereka akan mengalami kesukaran untuk menjual 1000 pasang kasut, akan tetapi kalau mereka mengiklankan produk mereka dengan menggunakan Iklan enjin carian, terutama google adwords, mereka boleh saja dengan mudah menjual 1000 pasang kasut tinggal mengagak here and there aja! biar penukaran jualan tinggi, mungkin bayangan sebahagian orang berikalan di enjin carian memerlukan kos yang besar, akan tetapi jika kita boleh mengoptimisasi laman web kita dengan baik, kita hanya perlu membayar 50 sen sahaja, jadi boleh anda bayangkan dengan dana satu juta anda boleh mendapatkan pengunjung 20.000 / perbulan, dan biasanya iklan akan mula berjalan hanya dalam masa 30 minit!

Tapi perlu juga diketahui bahawa tidak semua produk mempunyai penukaran yang tinggi, tapi normalnya julat 1-5% paling bagus 10-20%, jadi boleh dibayangkan jika kedai online anda dikunjungi oleh 20 ribu orang, dengan penukaran 1% dan keuntungan penjual per unit di lingkungan 50 ribu rupiah, maka anda hanya membelanjakan 1 juta dan mendapat potensi untung 10 juta, kalau penukaran kedai online anda bagus, boleh jadi anda keluar kos iklan 1 juta, penukaran 10% bermakna 2000 orang akan membeli produk anda, yah kurang lebih ratusan juta ! Tapi saya juga harus akui bahawa tidak semua pengusaha mengetahui trick dan tips SEM, jadi emang agak-agak sukar, tapi cadangan saya sich banyak-banyak aja bergaul dengan para Specialist adwords, biasanya mereka mahu membantu anda.

Kesimpulan:

Hampir semua perniagaan pada dasarnya menguntungkan, tinggal bergantung bagaimana cara kita memasarkan produk yang kita miliki kepada skala nasional, berhubung iklan di TV mahal, satu-satunya cara yah iklan online yang lebih murah dan berpatutan! memang ada beberapa perniagaan yang tidak terlalu bagus dengan menggunakan perikalanan talian, seperti perniagaan makanan, sayur-sayuran, peralatan rumah tangga, dsb. hal tersebut kerana permintaan untuk produk tersebut tidak terlalu tinggi, dan pembeli boleh dengan mudah mendapatkan produk tersebut di warung terdekat, jadi buat apa mereka beli produk tersebut via online!

Perniagaan Yang Paling Menguntungkan Yang perlu anda Tahu

Add Comment

Perniagaan Yang Paling Menguntungkan Yang perlu anda Tahu

Perniagaan Yang Paling Menguntungkan

Mau tau  Perniagaan yang paling menguntungkan di dunia? kalau boleh jujur ​​ada beberapa perniagaan yang cukup menguntungkan, jika kita menjalani perniagaan tersebut dengan serius! sebahagian daripada anda mungkin akan berfikir bahawa perniagaan yang paling menguntungkan adalah perniagaan yang perlu modal besar, seperti FOREX, Pelaburan, Saham, atau Insurans! akan tetapi sebahagian besar lagi akan berfikir bahawa perniagaan terbaik adalah perniagaan modal kecil seperti, francais modal kecil, atau Perniagaan online seperti Online shop atau kedai online, perniagaan Jasa, perniagaan adwords, dan sebagainya!

Terlepas dari apa pun perniagaan tersebut! satu hal yang pasti tentang perniagaan! jika anda tidak selesa dan tahu betul tentang perniagaan tersebut! saya boleh jamin perniagaan apa pun itu tidak akan menguntungkan! yep, intinya adalah perniagaan yang paling menguntungkan adalah perniagaan yang anda tahu dengan pasti, anda selesa melakukan perniagaan tersebut, dan anda boleh melakukan perkara yang terbaik!

Mungkin hal tersebut terdengar klise! :) Tapi tahukah anda gan, bahawa hampir 99% perniagaan yang sudah berjaya dalam dunia ini adalah sebuah perniagaan model lama, atau perniagaan yang sudah anda kenal setiap harinya! jarang sebuah perniagaan yang benar benar unik yang boleh meraih sukses! sebut saja Perniagaan Perbankan, model perniagaan yang sudah ada sejak dulu kala! yaitu jasa simpanan wang dalam jumlah banyak agar lebih selamat! atau mungkin perniagaan hartanah! di mana perniagaan tersebut menawarkan produk pembuatan tempat tinggal agar anda tidak repot! atau mungkin Perniagaan pengilang atau Pengeluaran! di mana perniagaan tersebut butuh modal yang tidak sedikit! di mana konsep perniagaan tersebut iaitu menghasilkan suatu produk dalam jumlah besar dan besar-besaran dan kecekapan kos pengeluaran!

Dari pernyataan di atas, boleh di pastikan perniagaan yang sudah berjalan cukup berjaya, saat ini adalah perniagaan yang memang sudah ada sejak lahirnya sebuah perniagaan moden! soalan besarnya adalah, perniagaan apa sih yang paling menguntungkan! yang boleh kita jalankan? jawapannya simple! iaitu perniagaan yang anda tahu! dan bagaimana cara kerja perniagaan tersebut! memang tidak semua orang tahu, ada sebahagian yang mungkin tahu, tapi tidak sedar: D sebagai contoh, anda seorang ibu rumah tangga! yang suka memasak, mempunyai banyak teman dan relasi, dan ada beberapa rakan anda yang mempunyai perniagaan konveksi!

dari situ ada dua piihan perniagaan yang boleh anda jalankan, entah itu cuba untuk belajar industri konveksi, seperti berjualan pakaian, dan sekitarnya! atau mungkin perniagaan yang anda pilih, sesuai dengan hobi memasak anda, seperti perniagaan masakan atau makanan, atau kalau tidak mau repot anda boleh saja cuba francais! sekurang-kurangnya perniagaan yang anda jalankan anda tahu sedikit banyak! kalau pun tidak, anda perlu mempunyai kenalan yang boleh mengajar anda untuk belajar dari awal! kerana kalau tidak! pasti akan memerlukan banyak kos dan masa!

Kesimpulan:

Perniagaan yang paling menguntungkan adalah perniagaan yang anda tahu dengan jelas perniagaan tersebut! tahu bagaimana cara kerjanya, tahu tentang industri tersebut, dan tahu beberapa cara helah dan tipsnya! karena dengan demikian anda pasti akan lebih unggul berbanding pemain lain!

Belajar Pelaburan dari Pakar Pelaburan Dunia

Add Comment
Belajar Pelaburan dari Pakar Pelaburan Dunia

"Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $ 800 and go to Las Vegas. "

Kutipan tentang pelaburan ini datang dari seorang ahli ekonomi asal Amerika Syarikat (AS) sekaligus orang AS pertama yang memenangi Hadiah Nobel untuk Economic Science, bernama Paul Samuelson.
Pelaburan, menurut Paul, sama seperti melihat cat yang kering atau melihat rumput yang tumbuh semakin tinggi. Di mana jelas sekali rasa bosan yang akan muncul bila anda melihatnya sepanjang hari dan sepanjang masa.

"Bagi pelabur pemula yang baru memulakan melabur, seringkali mereka berharap bahawa pelaburan itu boleh menguntungkan secara segera: hari ini dibeli, esok sudah jadi bergunung-gunung keuntungannya. Padahal itu sebuah pemikiran yang sangat keliru kerana pelaburan perlu masa yang cukup panjang untuk boleh menghasilkan buahnya, "jelas Ryan Filbert Wijaya, S.sn, ME., Seorang penasihat, pengamal pelaburan dan inspirasi pelaburan, serta partner dari Ngaturduit.com.

Ryan menyarankan, dengan anda menukar fokus daripada pertumbuhan rumput yang ada di taman kepada kesibukan kita sehari-hari, tanpa sedar rumput itu terasa berkembang dengan cepat.

"Itu adalah sebuah relativiti masa. Dalam melabur jangan selalu memperhatikan pelaburan yang anda tanamkan atau miliki. Cukup pastikan itu ketika anda memulakan keputusan untuk mula melabur padanya dan melihatnya berkala dalam jangka waktu tertentu, "kata Ryan.

Ryan mengingatkan bahawa semua jenis pelaburan mempunyai unsur risiko. Sehingga sejak awal ketika anda ingin melakukan pelaburan, perlu dipertimbangkan risiko awal tersebut.
"Dan keuntungan adalah perkara yang kita lihat setelah risiko boleh anda terima," tegasnya.

Memantau secara berkala juga berbeza-beza untuk setiap instrumen pelaburan. Yang perlu anda fahami adalah sebuah pelaburan yang naik dan turunnya tinggi alias fluktuatif, perlu masa lebih panjang untuk melihatnya berkembang. Tetapi berlainan pula, pelaburan yang cenderung stabil dapat dipantau dengan range waktu yang lebih singkat.

"Namun bila anda mahukan sebuah kepuasan secara ringkas, pelaburan bukanlah sebuah hal yang menjadi pilihan," kata Ryan. "Melainkan hiburan dan tindakan konsumtif yang boleh membuat anda merasa puas dalam masa singkat."

Salah satu pelajaran terbaik berjaya melabur dapat anda lihat dari seorang pakar pelaburan, Warren Buffett. Ia membeli saham GEICO, sebuah syarikat insurans, yang harga sahamnya menjunam dari 60 dolar AS menjadi hanya 2 dolar AS. Syarikat tersebut hampir bankrap tetapi Warren malah membeli sahamnya dan terbukti menghasilkan kejayaan besar.

Contoh lain adalah Coca-Cola. Banyak orang merasa Coca-Cola adalah syarikat yang berjaya dan kerana itu harga sahamnya sudah terlalu tinggi. Harga saham Coca Cola sudah melonjak lebih daripada lima ratus kali ganda mulai dari 1982 hingga tahun 1988. Tetapi Warren Buffett malah baru melabur wangnya sebanyak lebih daripada satu bilion dolar untuk membeli saham Coca Cola pada 1988. Terbukti langkah tersebut membawa kejayaan dan harga saham Coca Cola naik sebanyak lima kali ganda dalam masa enam tahun sejak dari 1988.

"Maka belajarlah dari Warren dan Paul, maka akan jelas jika anda ingin kesenangan singkat bawalah wang anda ke Las Vegas dan bermain judi di sana," ujar Ryan. "Bisa saja anda untung atau rugi, namun kepuasan boleh anda dapatkan secara serta-merta."

Banyak Teman Banyak Rejeki

Add Comment
Banyak Teman Banyak Rejeki

banyak temanAnda pasti sering dengar pepatah "Banyak anak banyak rejeki," kalau pepatah saya sih "Banyak teman banyak rejeki!"

Dalam perniagaan internet, punya banyak teman talian itu berkah. Ya, mereka adalah sumur wang saya. Ini sangat membantu perkembangan perniagaan saya. Dan yang lebih mengenakkan, banyak sekali keuntungannya.

Banyak teman = banyak relasi
Saudara-mara online biasanya melakukan dua perkara utama. Pertama, hanya melawat laman web saya dan melakukan pembelian. Dengan cara ini mereka telah membantu saya mendapat pendapatan. Dan, biasanya saya akan melabur lagi pendapatan tadi.

Kedua, mereka menerbitkan laman web saya. Wah, ini dia yang paling menguntungkan. Mereka akan mengesyorkan laman web saya pada orang-orang lain. Promosi percuma dari mulut ke mulut membuat laman saya popular. Produk-produk saya automatik ikut terkenal dan laris. Amin ...

Iklan dan promosi itu perlu. Syukur-syukur kalau anda boleh mengiklankan terus-menerus. Tapi, biasanya anda akan memberikan peruntukan dana yang terhad. Maklum, mengiklankan kan tidak percuma. Jadi, iklan ini bergantung pada pemasukan yang anda peroleh. Dengan kata lain, laman web dan produk anda harus ada yang terus beli kan? Tapi, bagaimana mau beli ya kalau promosinya tersendat?

Bagaimana penyelesaiannya?

Anda kan tidak boleh memaksa setiap orang untuk tahu tentang perniagaan laman web anda. Yup! Lagi-lagi anda harus bersyukur punya banyak rakan-rakan dalam talian. Mereka boleh melakukan perkara yang tidak boleh dilakukan iklan.

Laman web anda yang sudah kadung terkenal, jadi andalan anda. Ingat, ini gara-gara kemampuan manusia yang boleh meyakinkan manusia lain. Mereka yang sudah membuktikan kualiti laman anda akan terus percaya pada anda. Dan kepercayaan ini menjadi jaminan bagi calon-calon pelanggan yang baru. Tidak perlu mengeluarkan kos untuk iklan. Kerana anda pasti sudah mempunyai pelanggan-pelanggan setia.

Luar biasa! ini berlaku kerana brand anda sudah mendapat tempat di hati mereka. Satu lagi manfaat punya banyak teman.
Menarik minat orang itu penting tetapi tidak mudah. Tidak ada minat dari orang lain sama saja laman anda tidak akan laku. Tentunya, anda tidak ingin yang demikian terjadi bukan? Makanya, sering sekali kita dengar nasihat-nasihat marketing untuk terus menarik pelanggan. Dan, pada masa yang sama, anda harus memelihara brand agar terus diingat sebagai yang terbaik. Jadi nanti anda tidak perlu bimbang, keuntungan akan terus mengalir.

3 Langkah Mudah Membangunkan Perniagaan di Internet

Ada tiga cara yang biasanya saya lakukan untuk mendapatkan teman sehingga perniagaan internet saya terus berkembang dan menguntungkan. Anda boleh menipu:

    Rebut perhatian. Ciptakan sebuah persembahan. Tampil beda. Demonstrasikan integriti anda. Dan, kembangkan gaya anda sendiri. Ingat, tujuan anda adalah terus mengembangkan perniagaan anda dan seluruh dunia perlu tahu tentang perniagaan anda.

    Jual diri anda. Mengapa pelanggan memilih laman web anda? Bukan milik pesaing? Mengapa teman-teman anda memilih menjadi pelanggan blog anda? Apa yang membuat mereka bertahan? Dan yang lebih penting, masalah apa saja yang sudah anda pecahkan? Website anda sebaiknya memuatkan keperluan-keperluan tertentu. Jika tidak, ciptakan suatu masalah. Dan buat penyelesaiannya sendiri. Jual diri anda. Maksudnya, populerkan pada orang-orang bahawa andalah satu-satunya orang yang boleh mengatasi masalah itu. laman web anda perlu jadi tapak yang penting dan tak boleh ditukar ganti.

    Jagalah penyokong. Pelanggan itu biasanya tidak boleh langsung percaya pada laman web kita. Kepercayaan itu datang sedikit demi sedikit. Untuk membuatnya lebih cepat, bergaullah dengan baik. Oya, bagaimana caranya mendapatkan pelanggan setia? Kuncinya, jual saja idea-idea, falsafah dan konsep-konsep. Jangan melulu produk. Kedermawanan, integriti, dan konsisten juga perlu dijalankan.

Langkah-langkah di atas sangat penting. Memohon dan yakinlah, perniagaan internet anda akan terus berkembang.
Anda tahu Markus Frind? Pengusaha asal Kanada yang punya laman PlentyofFish.com. Laman web terbesar di dunia yang tamunya adalah para pencari jodoh. Tahun lalu, dari tapak yang sepertinya remeh ini, Markus boleh memenangi $ 10,000 per hari! Berapa ya pendapatannya dalam satu tahun? Kita pasti iri ... $ 5 hingga 10 juta dolar!

Wow! Hebat!

Mau seperti Markus? Ayo kita tingkatkan kualiti laman web kita. Dan, terus jalin hubungan talian. Pasti kita boleh menjaring banyak ikan seperti Markus. Semakin banyak pengunjung bermakna semakin banyak teman kita yang pastinya akan membuat perniagaan kita lebih terkenal.

8 Cara Murah Untuk Meningkatkan Bisnismu

Add Comment
8 Cara Murah Untuk Meningkatkan Bisnismu

Untuk memulakan perniagaan biasanya kamu mempunyai masalah dengan yang namanya "Modal." Tapi hal itu tidak akan membuatmu berhenti untuk membina mimpi berkesan sebagai mungkin kan? Nah, bagaimana sih cara awak untuk dapetin keduanya, untuk membina perniagaan tanpa perlu bermasalah dengan BANK ?.
Untuk mengetahui jawapannya, kami telah mengajukan soalan yang sama dengan 12 pengusaha dari Young Entrepeneur Council (YEC).

"Ada banyak sekali rencana ditahun ini tapi dengan sumber-sumber yang terhad, cara apa sih yang mudah dan tepat untuk merealisasikannya?"

Nah, inilah ungkapan dari para komuniti YEC:


  -  Jangan sungkan buat membantu customer kamu
  -  Membuka perkhidmatan kredit
  -  Pemasaran secara automatik
  -  Membina strategi partnership
  -  Tinjau kembali penjualanmu
    pelanggan membayar lebih awal
  -  Perkhidmatan customer yang baiki
  -  fokus pada saat ini.

jom kita lihat pembahasan selanjutnya dari 1 sampai dengan 9.

1. Jangan sungkan buat bantu customer kamu
Fokuslah dengan membantu orang lain maka perniagaan akan mengikutimu, seperti pepatah mengatakan, "The more you give, the more you get" dan pastikan anda menyediakan nilai tambahan untuk customer, percaya deh kalo mereka juga akan membantu secara kewangan untuk usaha kamu.

2. Membuka perkhidmatan kredit
Bank memberikan Pinjaman? !! Menjalin hubungan dengan pihak bank dan membuka perkhidmatan kredit boleh mewujudkan daya belimu, serta harga tarif yang ditawarkan saat ini boleh lebih rendah dari pada sebelumnya.

3. Pemasaran secara automatik
Pemasaran yang lebih murah tetap penyelesaian yang berkesan, perhatikan pada infusionsoft, kita punya banyak clients yang menggunakan penyelesaian tersebut untuk mengotimalkan dan mengambil tindakan lanjut terhadap hubungan dengan customer.

4. Membina strategi partnership
Syarikat kecil yang mempunyai sebuah project dapat mengembangkan strategi relationship dan penyumberan luar non-inti untuk kompetensi rakan perindustrianmu. Syarikat kecil pun boleh lho 

memaksimumkan perniagaan secara efisien dan mencipta nilai yang baik. Kembangkan kemahiran patner anda dan beri tawaran yang unik. Pelanggan tidak perlu tahu kalo kamu mejalankan operasi tersebut bermula dari perniagaan kecil selama kamu penuhi keperluan mereka.

5. Tinjau kembali penjualanmu
Bagaimana cara membina sebuah perniagaan dengan sumber-sumber yang terhad, khususnya difinancial. Jualan baru dan lebih besar akan memberikan pengalaman operasi hidup yang membantu meskala proses perniagaan anda.

6. Pelanggan membayar lebih awal
Membina sebuah perniagaan dengan sumber-sumber yang terhad merupakan perjuangan yang harus dilalui setiap pemula. Seperti yang pernah kita lalui, kita fokus pada usaha untuk mendapatkan pelanggan yang bersedia membayar dimuka / lebih awal, yang boleh membantu pertumbuhan dan perkembangan syarikat. 

7. Perkhidmatan customer yang baik
Perkhidmatan customer yang baik akan meningkatkan produktiviti perusahaanmu, semakin baik pelayananmu maka perniagaan akan cepat berkembang. Ciptakan kenyaman dan kepercayaan antara syarikat dan customer.


8. Fokus pada saat ini
Cara paling cepat untuk menghabiskan dua sumber-sumber terpenting dalam bisnismu adalah wang dan masa untuk membina dan merencaranakan pengoprasian bisnismu, apa yang kamu perlukan untuk membina bisnismu. fokuslah pada kegagalan ataupun kesulitan yang kamu rasakan saat ini, penjimatan wang dan mengoptimumkan.

Jangan bimbang tentang masalah yang mungkin datang di masa depan bisnismu.
Itulah cara-cara jitu anda yang ingin memulakan perniagaan namun terkendala modal.

Dalam Berniaga, Kesalahan Bukan Masalah

Add Comment
Dalam Berniaga, Kesalahan Bukan Masalah
Pengasas Digg, Kevin Rose berkongsi rahsia kejayaannya kepada anda

Apakah memulakan perniagaan Internet semudah kelihatannya?
Oh, jelas. Dulu, pada 2000, hanya untuk melancarkan laman web anda harus membeli server yang mahal. Pemaju bebas belum sebanyak sekarang. Kini, anda boleh mendapatkan server yang disewa dengan harga 100 dolar AS atau kurang dari itu setiap bulan, dan menyewa coder bebas dengan harga 10 hingga 12 dolar per jam dan melancarkan laman web untuk beberapa ribu dolar AS.

Apa cadangan anda untuk seseorang yang ingin melancarkan laman web?
Orang menghabiskan masa terlalu banyak merancang dan cuba membuat segala sesuatu sempurna sebelum mereka melancarkan laman web. Padahal, anda tidak akan pernah tahu apa pendapat para pengguna sehingga anda mengantarkan laman itu ke tangan mereka. Lancar saja dulu, cari tahu pendapat komuniti, lantas perbaiki dan lancarkan semula. Akan ada banyak kesalahan, dan itu tidak apa-apa. Anda boleh selalu menghentikan apa yang tidak anda sukai. Selain itu, tahan dulu selama mungkin sebelum menerima pelaburan, kerana semakin lama anda menunggu, semakin tinggi nilai anda dan semakin sedikit dari syarikat anda yang harus anda lepaskan.

Adakah anda pernah lepas dari komputer?
Begitu mudah untuk lupa masa kini berada di depan komputer; saya mungkin menghabiskan masa 12 hingga 14 jam per hari di sana. Namun pada akhir pekan, saya harus berhenti. Semakin bertambah usia, saya sedar, saya tidak boleh hidup di dunia maya, yang boleh memberi saya penyakit atau bahkan membunuh saya. Dan untuk pertama kalinya, sekarang saya perlu menggunakan cermin mata.

Apa nasihat perniagaan terbaik yang pernah anda dapatkan?
Anda tidak perlu bekerja untuk orang lain; Anda boleh melakukan apa yang anda mahu dan ia boleh berjaya. Juga, lakukan sesuatu yang anda cintai. Di keluarga saya, kami masing-masing mengikuti passion kami dalam hidup. Itu adalah hal yang paling penting.


Adakah yang bekerja sendiri atau pengusaha tertentu yang memberi inspirasi kepada anda?
Masa remaja, jelas Bill Gates orangnya. Dan tentu saja, Steve Jobs. Saya takjub sekali kepada dia kerana dia benar-benar memperhatikan detail produk-produknya. Ada sesuatu yang istimewa dari membuka sebuah produk Apple, dan segala sesuatu, mulai dari penulisan manual sampai cara pembungkusan produk begitu sempurna - hal seperti itu sungguh bermakna.

8 Kiat Motivasi Sukses dalam Berniaga

Add Comment
8 Kiat Motivasi dalam Berniaga

Dalam menjalani perniagaan sendiri, motivasi dalam diri anda tidak boleh lemah.
Anda harus memelihara motivasi agar selalu membara, bahkan menularkannya kepada seluruh pekerja anda. Geoffrey James, penulis Business to Business Selling:

 Power Words and Strategies From the World 's Top Sales Experts, memberi beberapa tip untuk anda. Inilah 8 jurus yang boleh anda praktikkan dalam mengharungi lautan perniagaan:


1. kondisikan fikiran anda. Latihlah agar anda selalu berfikir positif sekaligus menghilangkan fikiran-fikiran negatif.

2. Elakkan orang-orang negatif. Mereka akan menguras tenaga anda. Bergaul dengan mereka sama saja dengan melukai kaki anda sendiri.

3. Carilah orang-orang yang bermotivasi. Tenaga mereka akan menular kepada anda dan strategi kejayaan mereka boleh anda tiru.

4. Bertindak dengan sasaran yang lebih tinggi. Setiap aktiviti yang tidak berkaitan dengan gol yang lebih tinggi sebaiknya dielakkan kerana akan membuat tenaga anda sia-sia.

5. Rayakan kegagalan anda. Pelajaran paling berharga dalam hidup dipetik dari hal-hal yang tak boleh anda capai. Sediakan masa untuk memahami kegagalan anda
.
6. Elakkan target-target yang lemah. Sasaran adalah jiwa dari sebuah kejayaan, jadi jangan pernah bermula dengan, "saya akan cuba. Selalu katakan," Saya akan "atau" saya perlu "


7. Berfikir sebelum bercakap. Diam lebih baik dari pada menyatakan sesuatu yang bukan menjadi tujuan anda.

8. Ingat: Tidak cuba adalah satu-satunya kesalahan anda. Jika anda tidak bertindak, anda gagal dan tidak belajar dari pengalaman.

Jom ! Wujudkan Mimpi Berbisnes Sendiri

Add Comment
Wujudkan Mimpi Berniaga Sendiri

Mempunyai perniagaan sendiri bukan mimpi di siang bolong. Buktinya, banyak orang yang telah berjaya mewujudkan impiannya dan mengaut untung besar.

Tetapi tak banyak orang yang berani mengambil keputusan besar tersebut. Ada yang ragu dengan modal, masa depan yang tak pasti atau terlalu selesa dengan keadaan saat ini. Dan mempunyai perniagaan sendiri akhirnya benar-benar hanya menjadi mimpi.


Hakikatnya, setiap orang boleh memulakan perniagaan sendiri. Meski dengan keterbatasan fizikal, modal, ilmu bahkan pengalaman, banyak kisah sukses tentang mereka yang membina perniagaan dari sifar. Nah, jika anda juga berniat mempunyai perniagaan sendiri, cubalah mula dengan mengambil kertas kosong dan mula berfikir. Jika anda boleh merumuskan empat hal ini, kemungkinan besar anda boleh membina perniagaan sendiri:

Impian. uliskan apa yang ingin anda capai dengan membina perniagaan sendiri. Alasan mengapa dunia memerlukan perniagaan anda. Sebagai contoh, impian saya adalah membina wirausaha baru sebanyak-banyaknya

Visi. Tulis cara yang akan anda lakukan untuk mewujudkan mimpi anda. Sebagai contoh, saya akan membina perkhidmatan perundingan perniagaan yang akan melahirkan para usahawan-usahawan baru
Tujuan. Tanyakan kepada diri anda, mengapa dan kepada siapa perniagaan tersebut anda tujukan? Sebagai contoh, tujuan saya adalah membantu para pemilik perniagaan kecil dan usahawan baru agar berjaya membina perniagaannya

Misi. Tulis pekerjaan apa yang harus anda jalankan. Misi adalah mewujudkan mimpi, visi dan matlamat menjadi nyata. Misalnya, misi saya adalah membuat sistem yang boleh membuat syarikat yang baru dibina dapat berkembang pesat, meski dijalankan oleh pengusaha yang tidak mempunyai pengalaman berniaga.


Setelah anda menentukan impian, visi, matlamat dan misi, anda akan membangkitkan semangat membina perniagaan sendiri dalam diri anda. Sekarang singsingkan lengan baju dan mula bekerja!

Apa Target Anda Di Tahun Ini ?

Add Comment
Satu soalan klasik selalu terlontar tiap tahun baru tiba, "Apa target saya tahun ini?"

Jika anda sudah punya jawapannya, itu bagus. Kerana, dengan mempunyai sasaran yang jelas, anda akan melangkah lebih percaya diri.

Mungkin saja di antara kita masih ada yang kecewa dengan target yang belum tercapai tahun lalu. Tapi, kekecewaan ini harus segera diatasi. Masa sangat berharga kerana ia tidak boleh diputar semula. Jadi, apa gunanya berlarut-larut dalam kekecewaan?


Buka minda dan hati anda dan ingat, kita masih punya kesempatan di tahun berikutnya. Ya, kesempatan emas di tahun ini. Percayalah tahun ini sesuatu yang luar biasa akan berlaku dan mengubah hidup anda, bahkan juga orang-orang di sekitar anda.

Keyakinan seperti ini juga saya tanamkan pada diri saya. Bahkan sejak dulu masa saya mula memutuskan 'Ya! Saya akan mula dan berjaya di perniagaan internet! '
Sudahkah anda tentukan target anda tahun ini?

Ucapkan pada diri anda, "Tahun ini adalah tahun saya!"

Segarkan minda, ciptakan peluang-peluang baru! Kembangkan pelbagai kreativiti baru dalam perniagaan. Tinggalkan strategi lama yang sudah usang dan tidak mendatangkan hasil, dan mula gunakan strategi baru. 

Terbukalah pada perubahan!
Jika anda punya tujuan, petakanlah! Susun berdasar jangka waktunya. Ada jangka panjang, menengah, dan jangka pendek, kemudian jalankan. Tetapi, jangan lupa juga untuk menjalaninya secara semula jadi. Jangan sampai target-target itu justru membelenggu anda. Jangan biarkan diri anda tertekan kerana banyak target jangka pendek yang tidak dipenuhi sehingga merasa bimbang gagal meraih apa yang sudah diidam-idamkan. Ini bahaya!
Tujuan hanyalah mata-mata atau jalur penanda. Kurang lebih seperti rambu lalu lintas yang akan membantu anda agar tidak tersesat atau menuju arah yang salah. Jadi, cubalah bersikap lebih terbuka dan fleksibel. Rebut setiap peluang yang membantu anda ke arah tujuan. Lakukan hal-hal yang sekiranya realistik dan boleh anda lakukan.
Di bawah ini ada beberapa perkara yang boleh anda renungkan:

    Biarkan setiap kejadian merubah hidup anda. Anda mesti mau berkembang kerana andalah orang yang mencipta dan menghidupkan adanya perubahan itu. Terbukalah pada pengalaman-pengalaman yang sebelum ini pernah anda alami. Anda harus mau belajar dari pengalaman-pengalaman masa lalu ...

    Proses itu lebih penting daripada hasil. Jika hasil mengendalikan proses, kita hanya akan jalan di tempat. Kita akan selalu terpaku di tempat kita ada sekarang. Tidak berkembang! Sebaliknya, jika proses mengendalikan hasil, meski kita belum melihat tujuan kita, tapi kita tahu pasti kita akan sampai disana. Yakinlah!

    Mulakan dari mana-mana anda berada. Kejahilan untuk memulakan dari mana sering membuat kita tidak beranjak. Ambillah inisiatif. Lakukan dari mana-mana anda berada, sekarang juga!


Jadi, tentukan sasaran dan matlamat anda tahun ini. Andalah yang menjadi penuntun target. Andalah pusat dari target-target anda. Andalah yang mengendalikannya, bukan target yang mengikat anda. Dan, jangan pernah berhenti berubah ... ke arah yang lebih baik tentunya ...

Bagaimana dengan anda? Apa target anda tahun ini?

Menonton TV: Cara Terpopuler Membuang Masa Sia-Sia

Add Comment

Menonton TV: Cara Terpopuler Membuang Masa Sia-Sia

"Aku ingin cepat dapat kerja, capek buang -buang masa gak jelas. Kalo boleh kerjaan yang boleh digarap di rumah, males kalo musti kerja kantoran yang rutin berangkat pagi pulang petang. "Begitu kata saudara saya yang baru lulus kuliah.

"Cuba perniagaan internet!" Jawab saya enteng.

Saya sudah buktikan, perniagaan ini memang menghasilkan banyak wang. Dan, yang terpenting tidak ribet. Kita boleh atur waktu kerja sendiri. Fleksibel. Tidak takut bangun kesiangan dan terlambat masuk pejabat. Juga, tidak ada bos atau penyelia yang cerewet. Enak bukan?

Tidak usah bingung mula dari mana. Mula dulu dari komitmen yang kuat. Tapi, pasti awalnya anda akan bertanya-tanya, "Sanggupkah saya jalankan perniagaan semacam ini?" Ini mudah, anda cuma perlu fokus! Ya FOKUS! Curahkan perhatian sepenuhnya. Tinggalkan pekerjaan lain yang tidak menjanjikan hasil yang besar.

Jika masih ragu, ikuti apa yang dulu saya lakukan. Pertama, saya hitung dulu pendapatan yang boleh saya perolehi. Lalu, saya renungkan apa yang diharapkan dari pekerjaan ini. Apakah dalam 6 bulan pekerjaan ini sudah boleh memberikan hasil? Dan, apakah pekerjaan ini boleh terus berlangsung?

Setelah menceburkan diri di perniagaan ini, anda harus pintar mengatur peluang. Manfaatkan masa dan peluang yang anda miliki. Pandailah mengira keuntungan dari setiap kegiatan yang anda lakukan. Sebagai contoh, menonton TV.
Jangan buang masa anda dengan percuma.

Bagi banyak orang, menonton TV itu tidak merugikan kerana kita boleh terhibur. Tetapi pernahkah anda sedari, dengan menghabiskan masa menonotn TV, anda telah mensia-siakan aset yang sebenarnya boleh produktif.

Sebaiknya jual saja televisyen anda. Wang hasil jualan itu boleh untuk pelaburan perniagaan di internet. Yakinlah, kita pasti mendapat keuntungan yang berlipat-ganda. Jika anda keberatan menjual tv anda, paling tidak singkirkan dia dari pandangan anda.

Tapi, mengapa televisyen yang kita singkirkan? Kenapa bukan barang yang lain?

Dengan adanya TV di rumah, setiap hari kita mempunyai peluang untuk membuang waktu secara percuma. Menonton TV selama 5 jam setiap hari, sama dengan menggunakan waktu 5 x 30 = 150 jam setiap bulan. Sama dengan 1800 jam setiap tahun. Bermakna anda telah membuang 75 hari masa yang sebenarnya boleh anda gunakan untuk produktif. Tanpa TV, anda boleh gunakan masa anda untuk menguruskan perniagaan baru anda di internet.

Satu lagi yang sering luput dari perhatian kita adalah kesan iklan. Iklan-iklan yang mengebom kita setiap hari boleh membuat kita bertindak boros. Ada iklan produk baru dan tempat makan baru, kita pasti ingin cuba. Dan, sudah pasti kita mengeluarkan kos tambahan untuk ongkos cuba-cuba ini. Kos ini saya sebut kos kesempatan. Semakin sedikit anda membuka kesempatan, semakin sedikit perbelanjaan anda.

Nah, gambaran tentang tv di atas berguna bagi anda yang akan memulakan perniagaan internet. Mengapa anda melakukan aktiviti-aktiviti yang tidak banyak memberi manfaat? Padahal, di masa yang sama anda boleh menghasilkan wang. Setuju? Dari pada buang masa sia - sia, ayo mula buang masa untuk perkara yang berguna.

Saya menghasilkan 75 juta per bulan, hanya dengan menggunakan masa produktif 2-4 jam per hari. Masa yang hampir sama dengan yang orang gunakan untuk menonton TV.

Agar waktu anda lebih berkesan, saya punya cara menyeleksi aktiviti-aktiviti bermanfaat. Sebelum melakukan suatu hal, sebaiknya kita fikirkan,

 -   Apakah pekerjaan ini mula menghasilkan wang?
 -   Berapa banyak yang boleh dihasilkan?
 -   Berapa lama masa yang diperlukan?
 -   Pekerjaan penting apa yang juga boleh kita lakukan bersamaan dengan pekerjaan ini?
 -   Efektikah jika kita serahkan kerja ini pada pihak lain?
 -   Pengeluaran apa saja yang kita keluarkan untuk pekerjaan ini?
 -   Apakah pekerjaan ini termasuk berjangka panjang?

Kadang saya sengaja tidak menyapa rakan-rakan blogger saya. Soalnya, menulis dan memberi komen tentang blog orang lain itu merampas banyak masa dan tenaga. Padahal saya harus menguruskan blog dan laman web saya sendiri. Agak egois memang. Memang benar saya menjalin hubungan talian, memasarkan laman web, dan memberi input untuk blogger lain. Tapi, ini hanya demi membuat laman saya lebih terdedah dan popular. Tidak ada yang percuma!

Anda musti ingat, sumber pendapatan dalam perniagaan internet itu tidak terhad, tetapi sumber-sumber yang anda miliki sangat terhad, misalnya masa anda, tenaga anda, dan sebagainya. Prioritaskan apa yang boleh anda lakukan dan aturlah sebaik mungkin. Menonton TV? No way!

Btw, saya jarang menonton tv lho!

Bagaimana dengan anda? Setuju jika waktu berharga dipakai untuk kegiatan yang lebih produktif? Jadi buang masa anda untuk hal yang menghasilkan!

Bagaimana Bermula Pelaburan Emas?

Add Comment
Bagaimana Bermula Pelaburan Emas?


Sebenarnya pelaburan emas itu adalah beli dikala tersedia budget dan jual dikala diperlukan. Ia semudah itu.
Namun sejak kita mengenal istilah "pelaburan", maka proses beli dan jual emas yang telah dilakukan oleh nenek-nenek kita sejak zaman dahulu kala ini menjadi sesuatu yang ribet dan seringkali berbelit.


Jadi, bagaimana memulakan pelaburan emas? Artikel ini akan cuba menghuraikan langkah mudah tersebut ke dalam beberapa hal yang taktikal.

Secara khusus artikel ini juga saya tulis untuk memudahkan saya menjawab ketika ada kawan (ataupun calon kawan) yang bertanya bagaimana memulakan pelaburan emas.

Pertama, tentukan matlamat dalam melabur emas. Seperti halnya ketika melakukan perjalanan, semestinya kita punya bandar yang menjadi tujuan kita. Artikel mengenai bagaimana mereguk keuntungan dari melabur emas ini mungkin boleh membantu untuk menentukan tujuan anda dalam melabur emas.

Dengan memahami tujuan, kita jadi tahu sebanyak apa emas yang kita perlukan dan sebanyak apa dana yang mesti kita siapkan dan berapa lama waktu yang tersedia. Dengan demikian, hal berikutnya adalah kita mesti menentukan strategi.

Strategi yang dimaksudkan disini melingkupi seberapa rutin kita akan menambah simpanan emas kita, seberapa besar sasaran setiap kali penambahan, apakah berdasar gr emas ataukah muka rupiah dan strategi mengenai simpanan yang selamat simpanan emas kita.
Jika matlamat kita jelas, strategi juga ok, semestinya fluktuatifnya harga emas pada jangka pendek tidak terlalu berpengaruh pada keputusan kita.

Jangan terlalu pusing dengan harga jual kembali emas, orang belum beli kok sudah pusing dengan jual kembali, toh emasnya tidak langsung kita jual selepas kita beli dan ditambah banyak cara untuk mendapatkan hasil yang maksimum ketika menjual kembali emas kita.

Tambahannya, dalam melabur emas batangan, sebaiknya anda lakukan sendiri langsung tanpa perlu melibatkan pihak ketiga semacam ikut MLM emas batangan atau beli emas batangan dengan iming-iming cashback ataupun HYIP yang dibalut dengan emas. Pelaburan emas adalah perkara mudah, anda boleh lakukan sendiri.


Secara mudah, mari kita susun cara memulakan pelaburan emas:

 -   Tentukan destinasi.
 -   Tentukan berapa banyak emas yang mesti dikumpulkan untuk mencapai tujuan.
 -   Tentukan berapa banyak emas yang mesti dibeli secara rutin tiap bulan atau yang sudah tentukan.
 -   Jangan lupa masalah simpanan.
 -   Do it yourself, tak perlu melibatkan pihak ketiga.

Selamat memulakan!

Mengenal Pelaburan/investasi Emas

Add Comment
Mengenal Pelaburan Emas

Menyimpan emas sudah dianggap sebagai pelaburan paling menjanjikan dan aman - di samping tanah - sejak zaman nenek-datuk kita. Tak salah memang, emas selalu menjadi primadona bagi masyarakat yang ingin melabur, terutama yang tidak mahu memasuki dunia saham atau perniagaan yang besar risikonya. Namun sejujurnya, tak ada pelaburan yang tanpa risiko, termasuk emas. Sebelum anda memutuskan untuk menengok emas sebagai pelaburan, kami berikan plus minus dari pelaburan ini.


Emas mempunyai nilai (value) yang tetap, sehingga relatif lebih aman berbanding dana bersama ataupun saham. Perlu diingat, value bukan bermakna harga. Harga emas boleh naik dan turun sesuai dengan inflasi, namun nilainya (boleh diertikan bebas sebagai daya belinya) akan terus mengikuti kenaikan tersebut.

Harga emas juga menggunakan kadar pertukaran dollar Amerika (US $) sehingga apabila kadar pertukaran USD naik, harga emas juga naik, begitu juga seterusnya. Namun, dalam jangka masa panjang harga emas akan cenderung stabil.

Kecairan emas juga menjadi nilai plus bagi pelaburan emas. Emas mudah diperjualbelikan dan digadaikan sehingga dapat menjadi penyelesaian bila ada keperluan mendadak atau bila ada kenaikan harga yang mendadak secara tiba-tiba.

Pelaburan emas juga relatif mudah. Ringkasnya, pelaburan ini berbentuk jual beli jangka panjang. Anda memang perlu melihat perkembangan harga pasaran, namun anda tak perlu mengamatinya secara sengit dan terus-menerus seperti dalam pelaburan saham.

Namun demikian, seperti halnya pelaburan lain, di mana prinsip low risk-low gain, high risk-high gain, pelaburan emas tidak memberikan margin profit sebesar pelaburan lain yang lebih agresif seperti hartanah. Selain itu, simpanan emas, terutama dalam saiz besar, memerlukan kos yang cukup besar. Simpanan emas yang baik sangat diperlukan agar emas tidak teroksida dan berubah warna.

Kini ada banyak pilihan untuk pelaburan emas bila anda memutuskan untuk melakukannya. Pilihannya mulai dari membeli emas batangan, membeli perhiasan, sehingga melakukan ansuran pembelian emas. Pilihan ketiga menjadi hal yang marak dilakukan masyarakat beberapa tahun terakhir. Ansuran boleh dilakukan melalui pelbagai institusi kewangan seperti bank syariah atau lembaga gadai. Bila anda ingin berbuat demikian, kami cadangkan anda memperhatikan harga emas yang dijadikan acuan oleh lembaga tersebut (kerana setiap institusi punya pilihan pengeluar dan harga acuan yang berbeza), wang muka yang diperlukan, kos pentadbiran, tempoh ansuran, dan fleksibiliti cara pembayaran. Yang paling penting, pilih skim ansuran sesuai dengan keadaan anda, jangan memaksakan diri untuk berbuat demikian. Sekali lagi, pelaburan tidak boleh mengganggu kehidupan pokok anda.


Nah, apakah anda berminat melabur emas? Atau lebih tertarik dengan pelaburan lain yang lebih dinamik?

Kekangan Pelaburan dan Penyelesaiannya

Add Comment
Kekangan Pelaburan dan Penyelesaiannya

Sebelum krisis ekonomi global 1998, pelaburan belum terlalu melambung. Salah satu alasannya kerana instrumen tabungan dan deposit masih memberikan suku bunga yang menarik, melebihi tahap inflasi. Jadi, pelaburan individu dari sektor kewangan tidak terlalu berkembang.

Cerita berbeza selepas, kerana suku bunga tabungan dan deposit turun drastik, dan akhirnya disalip oleh angka inflasi. Membuat banyak orang yang bergantung kepada deposit dan simpanan untuk menyimpan dan membiakkan wangnya, tersentak lantaran nilai wang mereka terus turun dimakan inflasi.


Walau pelaburan sangat penting dalam mempertahankan nilai wang dari pelaburan, sebenarnya masih banyak orang yang enggan untuk memulakannya. Buktinya, Indonesia masih mempunyai sedikit pelabur individu di sektor kewangan. Pelabur dana bersama, misalnya, hanya kira-kira tiga peratus daripada jumlah penduduk Indonesia yang mencapai lebih dari 230 juta jiwa.

Jadi, apa saja halangan-halangan melabur? Semak maklumat dari Schroder Indonesia berikut ini, dan penyelesaiannya.
Dana pelaburan terhad. Selama ini banyak orang beranggapan bahawa untuk pelaburan memerlukan wang yang banyak, manakala pendapatan yang diperolehi setiap bulan sangat terhad. Kenyataannya, keperluan dana untuk pelaburan tidak seperti yang difikirkan ramai orang. Range wang yang perlu dikeluarkan untuk melabur dana bersama, misalnya, bahkan boleh mula dari Rp100 ribu-Rp300 ribu, alias sebanyak wang yang anda habiskan untuk satu akhir pekan. Jadi siapa bilang melabur harus keluar wang banyak.

Pengetahuan terhad. Tidak sedikit orang yang enggan melabur kerana merasa tidak punya pengetahuan soal pelaburan itu sendiri. Padahal, di era keterbukaan maklumat seperti saat ini, anda boleh dengan mudah terdedah kepada maklumat tentang pelaburan. Kalau anda benar-benar serius menyelamatkan nilai wang anda, maka anda harus mau belajar soal pelaburan, baik dari internet - Google, laman web, forum dan sebagainya, mahupun mengikuti seminar-seminar yang diadakan oleh para perancang kewangan.


Pentadbiran yang menyusahkan. Dahulu, melabur memang terkesan rumit. Namun, saat ini sudah tidak lagi. Sebagai contoh, untuk pelaburan dana bersama anda cukup membuka akaun di bank-bank yang menyediakan perkhidmatan pembelian produk dana bersama. Selepas itu, tinggal bilang ke petugas customer service bahawa anda ingin membeli produk dana bersama, dan voila, anda sudah melabur. Nggak repot, kan.

Memilih Pelaburan yang Tepat Bagi Kaum Wanita

Add Comment
Memilih Pelaburan yang Tepat Bagi Kaum Wanita

Sudah menjadi kodratnya kalau kaum wanita ingin selalu tampil cantik dan bergaya. Itu sebabnya pakaian yang bergaya, beg sejuk dan kasut sesuai trend sering ada dalam senarai belanja. Belum lagi kegemaran wanita untuk berkumpul dan bersosial di masa kini, yang memerlukan kos tidak sedikit.

Setelah menjadi Ibu, wanitapun biasanya punya cita-cita untuk menyekolahkan anak-anak mereka di sekolah terbaik, tentunya dengan kos tinggi. Belum lagi banyak keinginan lain yang juga memerlukan kos seperti rumah, kenderaan, bercuti hingga bersara dengan selesa.
 
Baca juga Memahami Strategi Pelaburan: Dollar Cost Averaging

"Keinginan memang tidak terbatas, padahal pendapatan terhad, lho," ujar Fitri Oktaviani, associate planner di ZAP Finance, partner Ngaturduit.com, mengingatkan. "Sehingga anda memerlukan strategi untuk dapat memenuhi keperluan masa ini, keperluan jangka pendek dan keperluan masa depan nantinya."

Menurut Fitri, salah satu cara untuk menyediakan keperluan masa depan adalah dengan pelaburan. Kenapa pelaburan, dan bukannya hanya dengan menabung?
"Kerana kita butuh wang kita ikut bekerja, terutama untuk melawan inflasi dan kenaikan harga yang membuat semua hal terasa makin mahal," tegasnya.

Dari pengalaman Fitri, banyak wanita yang dia kenal menolak untuk melabur kerana merasa hal tersebut terlalu rumit dan berisiko. Fitri menceritakan bahawa ada seorang temannya yang beranggapan bahawa pelaburan merupakan urusan para suami, manakala rakan lain mengatakan yang penting dia menabung setiap bulan, jadi nggak ada masa untuk memikirkan pelaburan.

Fitri menjelaskan bahawa menabung memang lebih mudah, tetapi wang di tabungan ataupun deposit tidak boleh melawan inflasi. Selain itu, sekalipun suami dan pasangan mungkin lebih memahami tentang pelaburan, tetapi wanita pun perlu memiliki pelaburannya sendiri dan memahami di mana wangnya dilaburkan.

Agar pelaburan tetap simpel dan menguntungkan, kata Fitri, ada beberapa cara yang boleh dilakukan. Ini dia:
Pilih produk pelaburan yang diuruskan Pengurus Pelaburan seperti Kumpulan Wang ataupun DPLK (Kumpulan Wang Persaraan Lembaga Kewangan).
Gunakan kemudahan installment atau debit automatik dari bank anda untuk membeli produk pelaburan tersebut setiap bulan secara rutin.


Lakukan mempelbagaikan pelaburan dengan membahagikan bujet pelaburan anda ke beberapa produk. Misalnya DPLK dengan pilihan agresif untuk jangka panjang sebanyak 50 peratus dari bujet, dan 50 peratus lagi dibelikan reksadana pendapatan tetap untuk tujuan pelaburan tiga tahun lagi.

Untuk membeli produk pelaburan yang lebih mahal, gunakan akaun berasingan dan diisi setiap bulan secara disiplin sehingga tercapai jumlah yang dikehendaki. Sebagai contoh, sehingga boleh membeli 10 gram emas atau sehingga jumlah cukup untuk wang muka pembelian unit pangsapuri idaman.

Lakukan pelaburan semula. Maksudnya, jika pendapatan saat ini cukup untuk biaya hidup, melaburkan pendapatan daripada pelaburan lain, misalnya bunga deposit, atau hasil sewa rumah, ke produk pelaburan yang berbeza.

Kumpulkan semua laporan pelaburan dan periksalah minimal setahun sekali agar anda tahu apakah arah pelaburan sudah benar atau perlu diubah.

Memahami Strategi Pelaburan: Dollar Cost Averaging

Add Comment
Memahami Strategi Pelaburan: Dollar Cost Averaging

Setiap orang yang melabur, apa-apa jenis pelaburan, pasti berharap akan menangguk untung alias profit. Kalau boleh untung yang diperolehi adalah yang paling besar, tentunya.

Namun, alam melabur tidaklah demikian. Kerana ada kalanya suatu pelaburan memberikan keuntungan besar di satu masa, namun di masa lain pelaburan yang sama tersebut justru menyebabkan kerugian besar.


Penyebabnya sangat banyak, termasuk mengenai pengetahuan sang pelabur tentang instrumen pelaburan yang dia pilih, dan pemahaman mengenai ekonomi secara makro dan mikro. Ribet? Sudah pasti.
Tetapi hal itu boleh sedikit diubah dengan sebuah kaedah pelaburan bernama Dollar Cost Averaging (DCA), yang selama ini dikenal mudah dan sederhana serta boleh dilakukan oleh siapa saja.

"Kata-kata" dollar "kerana kaedah ini bermula dari AS yang menggunakan mata wang dollar," ujar Edhi S. Widjojo, president director AXA Asset Management Indonesia. "Dollar boleh dengan mudah digantikan dengan" rupiah "untuk menyesuaikan dengan mata wang yang digunakan dalam melabur."

Pada intinya DCA adalah kaedah pelaburan secara tetap dalam jumlah wang yang sama di suatu tempoh yang tertentu, dalam bentuk pelaburan saham atau dana bersama. Dengan melabur secara tetap, maka pelabur tetap akan melakukan pembelian ketika harga saham turun dan naik. Ketika turun, saham yang dibeli tentu jumlkahnya banyak, dan sebaliknya. Pada akhir tempoh, perbezaan pembelian di harga beli tinggi dan rendah, dan jumlah saham yang dimiliki, yang menentukan kejayaan pelaburan anda.

Dengan kata lain, menurut Edhi, DCA merupakan strategi pelaburan secara rutin setiap tempoh tertentu tanpa memperdulikan pergerakan pasaran.
"Tujuannya untuk mengurangkan risiko pelaburan akibat turun naik pasaran alias market volatility," tegas Edhi.


Edhi menjelaskan bahawa DCA sangat sesuai untuk para pelabur pemula yang tidak perlu memperdulikan pergrakan pasaran atau market timing. "Kerana pelaburan dilakukan secara" ansuran ", maka tidak perlu menunggu jumlah yang besar untuk memulakannya.

3 Modal Utama Sebelum Memulakan Pelaburan

1 Comment
3 Modal Utama Sebelum Memulakan Pelaburan

Istilah pelaburan bukan lagi merupakan istilah yang asing bagi masyarakat Indonesia. Selain itu istilah ini kerap digembar-gemburkan oleh para perancang kewangan sebagai jalan untuk menambah pundi-pundi anda. Walau bagaimanapun, sebelum mula melabur tentu ada beberapa perkara yang perlu anda sediakan. Apa saja?
 
Baca juga Mitos-Mitos tentang Pelaburan Saham


Ilmu. Ternyata modal paling penting dalam melabur bukan lah wang, melainkan ilmu. Artinya, sebelum melabur kita perlu terlebih dahulu memahami mekanisme, cara kerja, return dan risiko dari pelaburan tersebut. Dengan kata lain sebelum melabur wang hasil jerih payah, anda perlu melabur dalam fikiran atau otak terlebih dahulu. Sebab, sudah banyak contoh pelabur yang tidak mempunyai pengetahuan dan ilmu, berakhir dengan "tertipu" pada pelaburan bodong. Duit mudah hilang akibat salah faham terhadap instrumen pelaburan dan risikonya.

Waktu. Jika diberi masa 100 tahun, tentu sebahagian besar matlamat kewangan boleh tercapai. Namun, pada hakikatnya hasil pelaburan yang dirancang ada yang diperlukan dalam jangka pendek juga. Untuk itu anda perlu memisahkan destinasi pelaburan dari segi masa: jangka pendek, sederhana atau panjang. Perbezaan masa dari destinasi pelaburan tentu akan mempengaruhi instrumen pelaburan yang dipilih. Tujuan jangka pendek sebaiknya menggunakan instrumen yang minimum risiko, sedangkan jangka panjang manfaatkan instrumen dengan risiko lebih besar namun mempunyai potensi return besar juga. Beberapa instrumen yang disusun dari risiko rendah ke tinggi: deposit, Bon Republik Indonesia, dana bersama, dana bersama saham, saham, hartanah, derivatif.

Wang. Setiap pelaburan tentu memerlukan wang. Tinggal tentukan, berapa wang yang dimiliki untuk melabur? Jika nilainya masih kecil, sebaiknya melabur secara rutin. Sebagai contoh, dengan Rp100 ribu sahaja anda sudah boleh melabur di dana bersama. 


Jika dana yang dimiliki cukup besar, boleh dipecahkan ke dalam beberapa instrumen, misalnya investsi reksadana ditambah dengan jenis pelaburan lain seperti saham. Salah satu kunci utama kejayaan dalam melabur adalah asal usul atau sumber wang yang digunakan dalam melabur. Pastikan anda menggunakan "wang sejuk" atau "wang nganggur", yang tidak digunakan untuk kos sehari-hari.

Mitos-Mitos tentang Pelaburan Saham

Add Comment
Mitos-Mitos tentang Pelaburan Saham

Saham adalah salah satu instrumen pelaburan yang sudah lama keberadaannya di Indonesia. Walau demikian populariti instrumen pelaburan ini baru bermula sejak akhir 1990-an.

Walau bagaimanapun, menurut Ngaturduit.com melabur saham masih merupakan hal yang asing bagi sebahagian besar masyarakat Indonesia. Itu merujuk pada data yang diungkap oleh Bursa Efek Indonesia di per Oktober 2014, iaitu baru ada sekitar 600.000an pelaku pelaburan di pasaran saham, dan sebahagian besar adalah pelabur dari luar negeri.


Rendahnya tahap literasi kewangan masyarakat Indonesia disyaki menjadi penyebab perkara di atas. Apalagi masih ada saja mitos-mitos yang salah mengenai pelaburan saham yang beredar di masyarakat. Ini dia:

Perlu modal besar. Besarnya modal yang diperlukan untuk melabur di pasaran saham kerap kali menjadi alasan yang biasa dilontarkan. Namun, bagi setiap Januari 2014 BEI sudah membuat peraturan minimum pembelian saham sebanyak 1 lot iaitu 100 helai. Dengan peraturan ini tentu masyarakat boleh membeli saham kerana menjadi berpatutan harganya.

Saham = Judi. Pandangan ini muncul kerana melihat aksi jual beli dalam masa singkat yang terjadi. Tanpa mempunyai pengetahuan yang cukup tentang melabur maka seorang pelabur akan melakukan jual dan beli saat mendengar khabar angin, mengikuti apa kata orang lain, dan faktor emosional ketika melihat harga saham yang dibeli naik.

 baca juga Melabur Saham Vs. Bermain Saham

Jika tujuan anda adalah untuk melabur, maka jangan terpengaruh hal tersebut. Lain halnya jika tujuannya anda adalah trading atau berdagang. Itupun anda harus melengkapi dengan pelbagai ilmu trading saham. Memang, tidak ada satupun yang tahu apa yang akan terjadi besok. 

Apakah saham akan naik atau turun. Namun seorang pelabur boleh mempelajari prestasi masa lalu yang ada. Dengan mempunyai ilmu dan tujuan, baik melabur maupun trading bukanlah judi.

Risiko Tinggi. Setiap pelaburan - apapun jenisnya - mempunyai risiko. Lalu, apakah hal itu membuat anda batal melabur? Seharusnya tidak. Kerana, dengan tidak melabur wang anda juga mempunyai risiko berkurangnya daya beli. Disinggung sebelumnya, setelah mempunyai pengetahuan dan tujuan, pelabur tentu juga harus memahami risiko daripada pelbagai pelaburan. 

Untuk itu, tanyakan kepada diri sendiri, 'apakah melabur saham sesuai untuk saya?' Prinsipnya, untuk mengurangkan risiko pelaburan saham lebih sesuai untuk pelaburan jangka panjang bukan jangka pendek.

Sudah Bersedia Pelaburan Saham?

Add Comment
Sudah Bersedia Pelaburan Saham?

Di antara berbagai macam pelaburan yang ditawarkan, saham merupakan salah satu instrumen pelaburan yang menjanjikan keuntungan besar dengan modal yang relatif kecil.
Tidak seperti halnya pelaburan hartanah yang di Indonesia kerap memberikan keuntungan puluhan bahkan ratusan peratus, melabur saham juga mampu memberikan keuntungan berlipat, namun dengan nilai pelaburan yang jauh lebih kecil.

 baca juga Melabur Saham Vs. Bermain Saham
Bahkan menurut penganalisis kewangan Mada Aryanugraha, SE, RFA, partner Ngaturduit.com, sejumlah syarikat sekuriti - tempat di mana anda perlu membuka akaun sebagai pelabur sebagai syarat agar anda boleh mula melabur saham - sudah memberi kemudahan dari syarat pembukaan akaun, iaitu dengan nilai muka paling kecil hanya satu juta rupiah, dengan menggunakan kad pelajar. Sedangkan untuk non mahasiswa untuk pembukaan akaun adalah minimum lima juta rupiah.
"Sedangkan untuk pembelian sahamnya sendiri bergantung nilai saham dari syarikat yang anda inginkan," kata Mada.
Mada menjelaskan bahawa harga saham lebih murah saat ini adalah Rp 50 per helai, di mana minimum pembelian adalah 1 lot atau 100 keping.
"Jadi, jika anda ingin membeli 1 lot maka perlu membayar hanya Rp5.000. Artinya, dengan dana sebesar Rp500 ribu anda sesungguhnya sudah boleh membeli saham, "ungkap Mada. "Hanya saja yang perlu diperhatikan adalah modal untuk membuka akaun sahamnya dengan besaran antara satu juta hingga lima juta rupiah. Jika saat ini modal anda hanya Rp500 ribu, tentunya belum mencukupi untuk membuka akaun saham di sekuriti. Jalan keluarnya adalah dengan mengumpulkan terlebih dahulu dari pendapatan anda sampai dengan muka lima juta rupiah tercapai. "
Menurut Mada, yang perlu diketahui dan dipertimbangkan sebelum melabur saham adalah melabur secara langsung di pasaran saham memerlukan pengetahuan yang mendalam.
"Terutamanya pengetahuan berkaitan analisa teknikal dan fundamental," jelas Mada. "Itu kerana risiko melabur di pasaran saham sangat tinggi."
Mada memberi cadangan, bila tidak mempunyai pengetahuan yang cukup untuk melabur secara langsung di pasaran saham, terutama untuk pemula, di mana keterbatasan pengetahuan dan kesediaan modal saat ini, ada baiknya mula mengikuti seminar atau bengkel berkaitan.

 baca juga Melabur Sambil Beramal? Boleh!
"Selain itu, toh, melabur tidak harus selalu langsung di pasaran saham. Sebaiknya belajar melabur terlebih dahulu di produk Reksa Dana, di mana tidak terlalu di perlukan kemampuan analisa teknikal dan juga modal yang besar, "ungkap Mada.

"Bahkan dengan modal Rp. 500.000 sudah cukup untuk memulakan melabur di Reksa Dana, kerana untuk Reksa Dana mulai dari Rp. 100.000 sudah boleh melabur. "

Melabur Saham Vs. Bermain Saham

Add Comment
Melabur Saham Vs. Bermain Saham

Entah sejak kapan ungkapan "bermain saham" mulai sering digunakan orang untuk menggambarkan aktiviti pelaburan saham di Pasaran Modal. Entah sejak kapan pula ungkapan tersebut lebih popular berbanding ungkapan melabur saham.

Apapun itu, menurut pengamal dan inspirasi pelaburan Indonesia Ryan Filbert Wijaya, 28, pelaburan - apapun jenisnya - tidak seharusnya dilakukan dengan bermain-main apalagi cuba-cuba.


"Pelaburan adalah wajib bagi semua orang, apa-apa profesion anda pada masa ini," ujar Ryan yang mula melabur sejak usia 18, dan merupakan salah satu partner Ngaturduit.com. "Sebab, kalau hanya dengan menabung saja akan sangat sukar untuk mencapai masa persaraan yang menyenangkan. Itu sebabnya semua orang harus melabur. "


Walau melarang menggunakan kata 'bermain' ketika melabur, Ryan justru meminta agar setiap pelabur untuk mempunyai mental seperti bermain-main dalam mengenal pelaburan saham atau pelaburan lain.



"Oleh kerana ada kemungkinan anda akan" kalah "atau" gagal "saat pertama kali cuba melabur," jelas Ryan. "Ketika hal itu terjadi, tekanlah butang restart dan kembalilah bermain sampai level tersebut berjaya anda lalui.

Melabur Sambil Beramal? Boleh!

Add Comment
Melabur Sambil Beramal? Boleh!


Semua orang yang melakukan kegiatan pelaburan pasti mengharapkan mendapat pulangan balik yang sepadan dengan wang yang mereka laburkan. Bahkan hasil sepadan saja dirasa tidak cukup, kerana pasti banyak pelaku invstasi yang mahukan hasil melimpah ruah dari pelaburannya.
Hal itu tentu merupakan keinginan dan harapan yang wajar. Apalagi dalam melabur, seorang pelabur harus menanggung risiko apabila pelaburannya rugi bahkan lenyap tak berbekas. Sudah banyak contoh pelaburan yang membuat muflis bahkan miskin pelaburnya.


Namun, di balik kegiatan untuk berusaha menangguk keuntungan sebesar-besarnya, ternyata pelabur tetap boleh melakukan kebaikan bagi sesama manusia dan alam sekitar. Dengan demikian, para pelabur tidak saja senang kerana menerima imbal hasil yang baik, tetapi juga bahagia kerana tahu mereka beramal bagi sesama.

Itu sebabnya sejak Januari 2010 First State Investments Indonesia (FSI Indonesia) melancarkan produk reksa dana yang mengusung konsep kedermawanan bernama reksa dana saham First State IndoEquity Peka Fund (FSI Peka Fund), hasil kerjasama dengan Citi Indonesia yang mengedar, sekaligus bertindak sebagai bank kustodian.

Produk reksa dana FSI Peka Fund ini merupakan perintis di industri reksa dana saham yang mengusung konsep kedermawanan. Kerana produk ini tidak hanya mengoptimumkan portfolio pendapatan pelabur, namun juga memberikan sedikit pendapatan pelaburan pelanggan untuk pelbagai aktiviti sosial. Dana bantuan ini merupakan 0.5% daripada nilai pelaburan yang diuruskan oleh FSI Peka Fund.

"Produk FSI Peka Fund merupakan wujud dari kepedulian First State Investments Indonesia bersama Citi Indonesia dalam mengajak serta memudahkan para pelabur untuk dapat melabur seraya berkongsi kepada rakan-rakan di pelbagai bidang." Ujar presiden pengarah FSI Indonesia Hario Soeprobo.

Bukan khayalan, kerana sejak 2011 FSI Peka Fund telah menderma dana sebesar Rp2,775 bilion. Sementara tahun ini, geran kedermawanan bernilai Rp1,939 bilion daripada FSI Peka Fund diagihkan kepada lima pertubuhan bukan keuntungan yang memberi tumpuan bergerak terhadap masyarakat, budaya dan alam sekitar. 

Kelima organisasi bukan keuntungan tersebut adalah Yayasan Urus, The Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF), Pusat Pembangunan Sumber Daya Wanita (PPSW), serta dua organisasi penerima dana bantuan baru, iaitu Yayasan Cinta Anak Bangsa (YCAB) dan Yayasan Indonesia Mengajar.

Pemilihan instrumen pelaburan dana bersama sebagai kenderaan untuk melabur dan beramal memang tepat. Kerana menurut Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan (OJK), minat masyarakat Indonesia terhadap produk reksa dana meningkat pada 2014. Sehingga akhir 2014 total nilai aset bersih (NAB) dana bersama telah mencapai Rp266,22 trilion atau meningkat sebanyak 21.4% berbanding NAB di akhir 2013 yang tercatat sebesar Rp219,12 trilion. Hasil kajian Citi FinQ (Financial Quotient) 2014 juga menunjukan bahawa reksa dana menduduki kedudukan ke-4 sebagai produk pelaburan paling popular di Indonesia.


Minat masyarakat terhadap porduk pelaburan dana bersama juga dicerminkan dalam peningkatan jumlah dana kelolaan untuk reksa dana FSI Peka Fund, yang per akhir Disember 2014 tercatat sebanyak Rp821.620.742.774,48 atau meningkat 22,09% berbanding tahun sebelumnya. 

Peningkatan tersebut diyakini turut didorong oleh ciri unik kedermawanan yang pertama kali dipelopori oleh FSI Peka Fund dan disokong oleh Citi Indonesia tersebut.

Strategi Supaya Menang Dalam Persaingan Bisnes

Add Comment
Menang Dalam Persaingan Perniagaan

Jangan dikira, membuka warung/kedai bakso sangatlah mudah. Persaingan di perniagaan itu cukup ketat, lho. Sebagai pendatang baru, anda boleh cepat kalah dan ditinggalkan pembeli.

Ya, apa pun jenisnya, akan sentiasa ada pesaing dalam perniagaan. Tetapi di sinilah seni berniaga. Anda boleh mengatur strategi sepintar mungkin agar memenangi persaingan.


Nah, agar menang dalam persaingan, anda mesti mempunyai strategi jitu. Cuba ikuti tip dari Masbukhin Pradhana, perunding perniagaan, berikut ini:

Strategi promosi. Betapa pun bagusnya produk yang anda jual, tidak akan mendatangkan pelanggan, jika anda tidak melakukan promosi dengan benar. 

Memberikan potongan harga yang menarik adalah salah satu isu promosi yang manjur.

ATM. Jika anda merupakan pemain baru di perniagaan yang anda ceburi, ambilah contoh baik dari para pesaing anda. Dari contoh itu, anda boleh berkreasi untuk membuatnya menjadi lebih baik lagi. Ingat formula ATM (amati, tiru dan pengubahsuaian/modifikasi).
 

Jaga hubungan baik. Pelanggan adalah sumber pendapatan anda. Menjaga hubungan baik dengan pelanggan seringkali dilupakan oleh ahli perniagaan. Selain itu, jika sudah merasa mempunyai banyak pelanggan. Tanamkan rasa persaudaraan dengan pelanggan anda dan tularkan kepada pekerja anda.

Tip Perniagaan: Rebranding atau tidak berkembang

Add Comment
Tip Perniagaan: Rebranding atau tidak berkembang

Berita mengejutkan datang dari raksasa teknologi dunia, Microsoft, pada pertengahan Ogos lalu.

Pasalnya, melalui blog rasmi Microsoft mengumumkan bahawa mereka melakukan perubahan atau penjenamaan semula terhadap logo Microsoft yang selama ini telah digunakan selama 25 tahun.


Salah satu alasan Microsoft mengubah logo syarikat mereka adalah untuk menaikkan imej jenama dan meningatkan jualan produk Microsoft sendiri. Maklum saja, jualan Microsoft kalah jauh bila dibanding pesaing abadinya, Apple.

Berita mengejutkan lain justru datang dari pesaing utama Microsoft, iaitu Apple. Kerana, berdasarkan laporan Willard Brown, sebuah agensi penyelidikan pemasaran ternama, yang di release pada pertengahan Mei lalu, menyebutkan bahawa Apple mempunyai penilaian tanda tertinggi didunia, iaitu sebanyak 182,951 juta dollar AS atau lebih dari dua kali penilaian Microsoft yang mencapai 76,651 juta dollar AS.


Yang menarik, Apple telah melakukan penjenamaan semula terhadap tanda/logo mereka terakhir pada 14 tahun yang lalu.
Kedua-dua syarikat besar ini sangat menyedari pentingnya melakukan penjenamaan semula sebagai cara meningkatkan imej jenama mereka demi untuk mencapai peningkatan keuntungan sebagai tujuan akhir syarikat.

Mereka menyedari pentingnya perubahan brand image di tengah persaingan yang semakin ketat, serta pertumbuhan dan perubahan segmen pasaran. Lalu, bagaimana dengan Jenama Syarikat Anda?

Pentingnya Inovasi dalam Perniagaan

Add Comment
Pentingnya Inovasi dalam Perniagaan

Orang seringkali lupa ketika merasa produknya sudah menjadi yang terdepan dalam persaingan perniagaan. Padahal dalam dunia perniagaan, yang terus membuat pembaharuan yang akan terus menjadi pemenang.

Jika anda percaya roda kehidupan terus berputar, demikian juga dengan roda perniagaan. Mungkin tahun ini produk anda menjadi market leader, tetapi tahun depan belum tentu. Persaingan dalam perniagaan sangatlah ketat. Pesaing-pesaing baru terus muncul setiap hari.


Tak sedikit daripada mereka hadir dengan membawa inovasi baru. Jika anda terus bertahan dengan cara lama, yang terjadi adalah perniagaan anda akan semakin jauh tertinggal.

Seberapa penting sebenarnya inovasi dalam berniaga? Mengutip tulisan Yoris Sebastian di majalah Femina, berikut ini adalah beberapa sebab-sebab mengapa inovasi penting bagi perniagaan anda.
Inovasi diperlukan agar perniagaan
anda sentiasa relevan bagi pelanggan. 

Semakin hari pelanggan semakin mempunyai watak yang senang menggunakan produk-produk praktikal. Alasannya tentu saja kerana mereka semakin mempunyai sedikit banyak masa. Jika dahulu ubat jerawat berbentuk serbuk dan perlu dicampur air untuk menggunakannya, sekarang orang cenderung lebih suka dalam bentuk cair di dalam tube.


Menukar produk yang masa hidupnya pendek. Beberapa tahun lalu anda mungkin masih menggunakan alat pemain kaset atau CD untuk mendengar muzik. Sekarang cukup dengan MP3 player yang kecil anda sudah boleh mendengar muzik.

Memberikan untung lebih besar. Pelancaran produk terbaru Apple selalu ditunggu oleh pelanggannya. Sebenarnya yang mereka tunggu adalah inovasi terbaru yang akan digunakan Apple dalam produk terbarunya tersebut. Pengguna sanggup membayar lebih tinggi untuk sebuah inovasi. Dalam perniagaan hal itu akan meningkatkan profit margin.

Waspada Investasi Ilegal MMM

Add Comment

Iklan Mavrodi Mondial Moneybox (MMM) atau dikenali dengan Manusia Membantu Manusia kembali bangkit dan bahkan semakin agresif, untuk menarik ahli baru lagi mereka mengiklankan di media massa cetak maupun elektronik. Mulai dari surat khabar, televisyen hingga sejumlah laman internet yang mempunyai pengujung cukup ramai. MMM juga gencar mengajak masyarakat bergabung dengan menghantar mesej melalui aplikasi WhatsApp.

Sebelumnya sekitar Ogos 2014 lalu, kabar tentang goyahnya skim perputaran wang ala MMM mulai terdengar, sejumlah peserta mengadu perputaran dana di sistem MMM yang mula tersekat. Menurut salah satu peserta MMM, waktu itu dia sudah tidak menerima kiriman dana / bantuan alias Get Help dalam tempo lebih dari sebulan. Padahal ia sudah memindahkan dana atau membantu peserta lain alias Provide Help sejak Julai 2014. Sesuai aturan main, jarak antara waktu melakukan Provide Help dan menerima Get Help tidak pernah lebih dari masa sebulan. Cerita salah satu partisan diatas seharusnya dapat memberi gambaran kepada kita semua untuk waspada bahawa skim MMM yang saat ini mulai gencar melakukan iklan, kembali akan memakan korban.

Anto Probowo dari Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan (OJK) berkata pihaknya telah mengenal pasti bahawa aktiviti menggerakan dana masyarakat yang dilakukan oleh MMM atau nama lain yang sama dengan kegiatan MMM tersebut berpotensi merugikan masyarakat dan menyalahi undang-undang. OJK mencari beberapa kejanggalan, di antaranya MMM tidak mempunyai izin dari instansi yang berwenang dan tidak ada kejelasan tentang bentuk badan hukum dan domisili hukumnya. Kerana tidak mempunyai domisili hukum, perintah semuanya dilakukan melalui web yang hosting di luar negeri. Sehingga penapis yang dilakukan Kementerian Komunikasi dan Informatika tidak boleh menutupnya kerana mereka boleh memakai domain lain.

Pelbagai pihak berkaitan juga sudah mengingatkan masyarakat agar mengelakkan produk pelaburan asal Rusia itu, supaya masyarakat betul-betul memahami peraturan dan risiko sebelum menanamkan wangnya. MMM bukanlah badan usaha yang mendapat keizinan dari OJK, melainkan hanya sebuah laman web di internet di mana anggotanya saling menghantar dana dengan harapan boleh mendapat keuntungan kira-kira tiga puluh peratus bagi setiap bulan. Sementara itu dari internet diperoleh maklumat tambahan bahawa Sergey Mavrodi tersangkut masalah hukum di Russia (dipidana penjara) kerana kegiatan berkaitan MMM di Russia. Selaian itu Penguatkuasa Undang-undang di India telah menangkap beberapa orang yang berkaitan dengan kegiatan MMM di India, serta Pimpinan Majelis Ulama Indonesia telah menyampaikan pandangan bahawa kegiatan MMM bersifat riba dan haram.

Menindaklanjuti pengaduan Ketua Dewan Komisioner OJK kepada Kementerian Kominfo, maka setelah melalui proses kajian yang dibincangkan dalam Panel Pelaburan Haram, Penipuan, Dadah Makanan, Judi dan Dadah, Panel mencadangkan kepada Menteri Kominfo untuk menyekat laman-laman web tersebut sebanyak 20 tapak.

Berdasarkan maklumat dari beberapa laman internet, secara umum kegiatan oleh MMM adalah:

    Mengajak masyarakat untuk bergabung dengan meletakkan dana dalam kegiatan di MMM, penyertaan masyarakat dilakukan melalui sistem di internet. Sistem tersebut disebut diciptakan oleh Sergey Mavrodi (Warga Russia);
    Calon peserta perlu mempunyai akaun pada bank, telefon bimbit (nombor aktif) dan alamat email. Setelah peserta mendaftar melalui internet, sistem (internet) akan memberikan password untuk masuk ke sistem, dan kod akses untuk setiap transaksi)
    Peserta akan diberi perintah untuk memindahkan sejumlah dana kepada akaun bank yang tertentu (nama bank, nama pemilik akaun dan nombor akaun) dan berposisi sebagai Provide Help.
    Jika perintah tersebut tidak dipenuhi, maka peserta tersebut dimasukkan dalam senarai blacklist, sehingga tidak dapat lagi mengikuti kegiatan MMM. Bukti pemindahan dimuat naik (upload) ke sistem.
    Setelah memindahkan dana, maka peserta tersebut berkedudukan sebagai penerima bantuan (get Help) dan dapat menerima manfaat 30% lebih besar daripada jumlah yang telah dipindahkan dalam masa 1 bulan.

Dalam beberapa laman internet juga dimuat maklumat antara lain sebagai berikut:

    MMM akan memberikan bagaimana cara melabur yang baik dan benar serta berkesinambungan. Admin atau pemilik laman MMM tidak meminta wang sesenpun dari member (wang tetap di akaun member).
    MMM bukan bank dan tidak mengumpul dana masyarakat, Admin hanya menyediakan sistem untuk mengumpul data dari orang yang memerlukan bantuan dan menyalurkan kepada yang ingin memberi bantuan.Tidak perlu cari member (bukan MLM).
    Bukan perniagaan online, tidak jualan produk, tidak ada syarikat. Reward 30% dalam 1 bulan, 2300% dalam 1 tahun dan mendapat bonus 10% dari rakan anda. Hari ini membantu Rp100 ribu, bulan depan dibantu sebesar Rp130 ​​ribu dst.

Sumber Kominfo juga menyatakan tidak diperoleh maklumat bahawa MMM merupakan bentuk badan usaha badan hukum tertentu, maupun badan usaha bukan badan hukum (bukan persekutuan perdata, firma atau badan usaha bukan badan hukum lainnya). Sedangkan berdasarkan pengesahan dari institusi anggota Pasukan Petugas Waspada Pelaburan dalam mesyuarat Pasukan Petugas, diketahui bahawa MMM tidak disenaraikan sebagai pihak yang memikiki permit, pendaftaran, atau persetujuan dari instansi anggota Satgas (tidak mempunyai permit dari Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan, Kementerian Perdagangan, Kementerian Koperasi dan UKM , Badan Pengawas Perdagangan Berjangka Komoditi, maupun Badan Penyelarasan Penanaman Modal) .Tidak diperoleh gambaran bahawa aliran dana dalam MMM tidak menggunakan akaun tertentu milik pengelola laman web, melainkan langsung antar akaun.

Dengan demikian tidak tergambar adanya penghimpunan dana, namun berlaku penggerakan dana. Akibatnya jika ada peserta yang tidak mematuhi peraturan hanyalah; mem-blacklist dan mengeluarkan blacklist tersebut dalam laman Admin. Berdasarkan hal-hal tersebut di atas, Satgas menilai bahawa muatan maklumat dalam Situr internet MMM sangat berpotensi merugikan masyarakat serta menimbulkan keresahan masyarakat. Untuk mencegah makin tingginya potensi kerugian masyarakat dan keresahan masyarakat, Kemenkominfo perlu segera melakukan sekatan atas laman internet MMM.

Unjuran Kewangan Sebelum Bermula Perniagaan

1 Comment
Unjuran Kewangan Sebelum Bermula Perniagaan
artistic image

Ada usaha sendiri memang impian banyak orang. Bukan hanya soal prestisenya, tetapi juga kepuasan peribadi mengenai bagaimana perniagaan yang dijalankan dapat memberikan nafkah untuk banyak orang.

Namun di atas itu semua, dalam menjalankan perniagaan sendiri yang paling penting adalah kebebasan kewangan, di mana anda tidak perlu bergantung kepada gaji dan syarikat tempat bekerja sebagai sumber pendapatan.


Kerana dengan memiliki perniagaan sendiri maka anda boleh mempunyai pendapatan tambahan di luar gaji, yang tak jarang pendapatan perniagaannya melampaui besarnya gaji. Semakin mudah kerana perniagaan juga boleh diwariskan kepada anak cucu dan yang pasti kita tidak perlu bimbang kena pemutusan hubungan kerja alias diberhentikan kerja.

"Tak heran banyak orang yang berupaya membuka perniagaan sendiri," ungkap Mike Rini, CFP, financial planner dari MRE Financial & Business Advisory. "Itu sebabnya masalah perhitungan kewangan perlu dilakukan sejak awal agar modal yang ditanamkan ke dalam perniagaan boleh berkembang dan usahapun berjalan dengan berjaya."

Mike mengingatkan bahawa aspek kewangan usaha dalam perniagaan yang baru mau dijalankan sangat penting untuk diperhatikan lebih mendalam. Kerana itulah pengusaha sebaiknya membuat unjuran kewangan usaha atau anggaran usaha.
"Di sini anda menganggarkan jumlah kos yang mungkin timbul dan unjuran pendapatan yang akan dihasilkan untuk tempoh tertentu," jelas Mike. "Memang, membuat unjuran kewangan tidak mudah, apalagi jika anda baru akan memulakan usaha anda."

Menurut Mike, pada awalnya akan banyak angka-angka yang meleset, namun dengan berjalannya waktu dan pelarasan berkala maka akan dicapai unjuran kewangan yang cukup realistik. Itu sebabnya Mike menyarankan, jika anda baru mula berniaga, ada baiknya menyesuaikan unjuran kewangan anda setiap bulan berdasarkan data yang realistik.

Lebih lanjut Mike menjelaskan bahawa unjuran kewangan boleh anda gunakan untuk menganggarkan keupayaan anda mengembalikan pinjaman, dan membuat perancangan perniagaan atau business plan.

"Dengan memerhatikan setiap perbezaan yang timbul antara unjuran dan kenyataan, maka anda akan dengan mudah mengenalpasti apa yang menyebabkan perbezaan tersebut dan mengambil tindakan pembetulan serta lebih bersedia menghadapi tahun berikutnya," kata Mike.

Apa itu unjuran kewangan? Mike menggariskan bahawa unjuran kewangan merupakan bajet yang dirancang untuk penyelenggaraan sebuah usaha yang akan dijalankan. "Unjuran kewangan secara umum memberi gambaran mengenai peredaran kewangan sebuah syarikat, ramalan perbelanjaan, belanjawan modal dan sebagainya," kata Mike. "Segala sesuatu yang berkaitan dengan pembiayaan penyelenggaraan sebuah usaha akan tertuang di dalam sebuah unjuran kewangan."


Mengapa perlu merancang unjuran kewangan sebelum memulakan usaha? "Perancangan sesuatu dalam segala hal sangat penting untuk memastikan kejayaan sesuatu yang dilakukan. Di dalam sebuah usaha perniagaan, yang menjadi permasalahan utama adalah kewangan dari syarikat tersebut, "papar Mike. "Apabila tidak ada perancangan dan sistem pengurusan kewangan yang jelas, maka usaha perniagaan tersebut akan terapung dan sangat rawan mengalami muflis kerana tidak mempunyai data yang konkrit mengenai kewangan syarikat."

Mike, yang juga pengasas program Coaching & Business Mentoring bertajuk Dare to Dream Indonesia itu mendedahkan bahawa unjuran kewangan secara umum juga menjadi pedoman berapa anggaran jumlah yang akan anda keluarkan untuk sebuah usaha perniagaan yang akan dijalankan.

Ads by google