4 Hal yang Harus Anda Catat Dalam Perniagaan

4 Hal yang Harus Anda Catat Dalam Perniagaan

Salah satu kecuaian yang seringkali dilakukan oleh orang yang baru memulakan perniagaan adalah malas mencatat setiap transaksi. Padahal perkara itu sangat penting dilakukan.

Mencatat urus niaga perniagaan merupakan cara mudah untuk mengawal pengeluaran dan pemasukan. Dari rekod tersebut boleh diketahui perbezaan kos yang anda miliki, sekaligus dianalisis kewangan perniagaan anda


Dikutip dari portalpengusaha.com, berikut ini adalah hal-hal yang perlu anda catat dalam perniagaan anda:

Jualan / pemasukan. Meski baru memulakan perniagaan dan belum banyak urus niaga, membuat nota atau resit sebagai bukti penjualan merupakan perkara yang wajib dilakukan. Pindah nota tersebut ke dalam buku khas. Cara ini bagus untuk memantau trend jualan perniagaan. Anda boleh saat penjualan ramai atau sepi.

Perbelanjaan. Mencatat sekecil apapun kos perbelanjaan untuk perniagaan anda adalah penting. Pengeluaran terbahagi menjadi dua: langsung dan tidak langsung. Perbelanjaan langsung adalah semua kos yang dikeluarkan yang berkaitan langsung dengan perniagaan kita. Contohnya, pembelian barangan atau produk. Sementara perbelanjaan tidak langsung adalah semua kos yang dibelanjakan untuk keperluan pendukung perniagaan. Contohnya, gaji pekerja, kos elektrik, air dan lain-lain.

Pembelian aset. Aset adalah benda atau peralatan yang digunakan untuk menyokong aktiviti perniagaan yang usia penggunaannya di atas satu tahun. Yang termasuk aset, misalnya kerusi, meja, karpet dan alat pendukung lain.


Stok / inventori. Betapa malunya ketika pembeli datang, namun kita malah kehabisan stok atau inventori barang dagangan. Gunakan buku khas untuk mencatat stok barang. Dari catatan tersebut anda boleh mengetahui barang mana saja yang mempunyai perolehan yang cepat.
Previous
Next Post »
1 Komentar
avatar
Anonim 03:09
delete

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Balas

Ads by google