Rahsia Berniaga: Take Action

Rahsia Berniaga: Take Action

Untuk berjaya menjalankan perniagaan, anda dituntut selalu mempunyai idea-idea segar. Namun itu sahaja ternyata belum cukup.

Trend baru yang saat ini sedang digemari oleh masyarakat Indonesia adalah berniaga. Hal ini dapat dilihat dari semangat tinggi yang ditujukan oleh masyarakat Indonesia dalam menghadiri acara-acara seminar maupun pameran yang bertemakan perniagaan.


Ada pelbagai alasan yang dikemukakan oleh mereka yang memutuskan terjun ke dunia perniagaan. Mulai dari ingin keluar dari zon selesa, lelah menjadi pekerja kantoran, sehingga mendambakan pendapatan yang tidak terhad.

Ada yang melaju dengan kejayaan berbuah pendapatan tinggi, ada yang diam di tempat, namun tidak sedikit pula yang mengalami kerugian. Maklum, rata-rata peniaga pemula di Indonesia belum dapat membezakan antara berdagang dan berniaga.

Jika berdagang, anda hanya perlu mempunyai produk dan menjajakannya. Sedangkan berniaga, anda mempunyai produk danharus mempunyai idea-idea segar untuk merumuskan strategi pemasaran, promosi, sehingga pelayanan. Namun idea segar sahaja ternyata belum cukup.

"Teras utama dari berniaga adalah take action atau mengambil tindakan," kata Hendy Setiono, presiden pengarah Baba Rafi Enterprise. "Idea yang anda miliki akan percuma, jika hanya dibiarkan tanpa diwujudkan melalui tindakan."

Peminat Tony Fernandez, Ketua Pegawai Eksekutif Air Asia, ini mengaku prinsip take action itulah yang seringkali ia gunakan dalam menjalankan perniagaannya. Hendy sendiri memulakan perniagaan kebab Turki dilabel Baba Rafi sejak ia masih menempuh pendidikan di sebuah universiti di Surabaya. "Saya memutuskan untuk berhenti kuliah dan fokus menjalankan perniagaan ini," ujarnya.


Kini Hendy sudah menggaji lebih daripada 1,500 pekerja untuk gerainya yang tersebar di Indonesia, Malaysia, hingga Filipina. "Semua orang mempunyai impian dan idea," kata Hendy. "Seharusnya itu boleh menjadi kekuatan untuk meraih kejayaan."
Previous
Next Post »
1 Komentar
avatar
Anonim 03:01
delete

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Balas

Ads by google