Agar Langgeng Perniagaan Bersama rakan

Agar Langgeng Perniagaan Bersama rakan
Sudah tidak dapat dinafikan kenyataan bahawa manusia adalah makhluk sosial. Ertinya, manusia memerlukan orang lain untuk hidup. Dan keperluan akan orang lain itu wujud dalam bentuk kepercayaan.

Berniaga tentu takkan terlepas dari kepercayaan. Kepercayaan yang boleh dibina oleh dua orang - atau lebih - yang mempunyai kesamaan cara pandang, idea, serta saling melengkapi kekurangan dan kelemahan masing-masing, dan kepercayaan itu sendiri.


Malangnya, yang seringkali berlaku adalah kepercayaan masing-masing partner perniagaan di kemudian hari bakalan semakin menipis, bahkan hilang sama sekali. Umumnya hal itu terjadi kerana ego masing-masing pihak, serta lalai membuat aturan main bersama sejak awal perniagaan dibina. Akibatnya, perniagaan hancur, dan pekerja yang menggantungkan diripada syarikat, terpaksa kehilangan pekerjaan.

Simak pelbagai tip berikut agar berurusan dengan rakan sebagai partner perniagaan boleh berkekalan dan boleh semakin maju:
Bicarakan sejak awal. Salah satu kesalahan dalam menjalankan perniagaan bersama rakan adalah prinsip kumaha engke alias bagaimana nantinya saja. Padahal, membicarakan banyak perkara sejak awal adalah kunci agar masing-masing pihak mengetahui rambu-rambu yang telah ditetapkan bersama.
 
Baca juga Cara Agar Tidak Terbebani Oleh Pekerjaan


Permodalan. Hal ini tentu hal penting. Tapi yang tak kalah penting adalah bagaimana cara modal itu akan dikumpulkan. Soalan ini berkaitan dengan soal pembahagian keuntungan di kemudian hari, tata cara pembelian saham syarikat, dan sebagainya.
Bagi tugas. Lima orang cemerlang dengan idea-idea cemerlang, bekerja di satu bidang, tentu bukan langkah bijak. Sejak awal harus ditentukan fungsi masing-masing orang sesuai dengan kompetensi, atau cabar partner perniagaan untuk belajar perkara baru yang boleh menyokong perniagaan baru tersebut, sehingga masing-masing partner punya learning curve yang sedikit banyak sama.

Tenaga ahli. Kalau langkah di atas tidak berjaya, tak ada salahnya untuk merekrut tenaga ahli. Yang terpenting adalah membina sistem pelaporan dan pengawasan untuk mencegah manipulasi di kemudian hari oleh tenaga pakar. Lebih bagus lagi kalau mengikut masa anda dan partner perniagaan mempelajari hal itu juga.
Previous
Next Post »
1 Komentar
avatar
Anonim 03:19
delete

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Balas

Ads by google