5 Peringkat Perniagaan

5 Peringkat Perniagaan

Untuk membina sebuah perniagaan, walaupun dalam skala kecil menengah, hal yang paling mendasar adalah memahami dahulu bagaimana tahapan perniagaan, mulai dari awal hingga perniagaan tersebut berkembang. Boleh menjadi panduan anda.
Pakar marketing dari Ednovate Marketing, Hermas Puspito, membahagikan tahapan tersebut menjadi lima:


TAHAP 1: MENCARI IDE PERNIAGAAN
Merupakan peringkat paling awal ketika akan memulakan perniagaan. Calon usahawan mencari pelbagai maklumat tentang peluang dan idea perniagaan. Idea ini boleh datang dari mana saja.
Tip: kita boleh mendapatkan idea perniagaan dari buku, majalah, internet, seminar, cadangan perniagaan senior dan juga ketika kita berkunjung ke pusat membeli-belah / pusat keramaian.

TAHAP 2: MEMULAKAN PERNIAGAAN
Setelah mencari idea dan peluang perniagaan, kemudian memulakan perniagaan. Ingat, intinya adalah ACTION dahulu, dan jangan takut gagal.
Tip: Pada tahap ini fokuslah untuk jualan, promosi, menukar calon pelanggan menjadi pelanggan. Kumpulkan dan cari pelanggan sebanyak-banyaknya.

TAHAP 3: MENINGKATKAN PROFIT
Pada tahap ini kita fokus untuk meningkatkan keuntungan perniagaan. Setelah banyak pelanggan yang datang ke kedai kita, sudah tiba masanya kita meningkatkan keuntungan.
Tip:

- Besarkan margin keuntungan
- Buatlah pelanggan membeli lebih sering
- Buatlah pelanggan membeli lebih banyak


TAHAP 4: MEMBANGUN SISTEM
Tahap ini secara beransur-ansur kita mula membina sistem perniagaan. Kita mula membuat Standard Operating Procedure, buat sistem proses order, jualan, gaji pekerja, buat pasukan pengurusan.
Tip: Inti dari tahap ini adalah perniagaan kita boleh jalan, meski kita tidak ada.

TAHAP 5: MENGEMBANGKAN
Tahap ini boleh kita jalankan apabila sistem sudah kita bangun. Proses pembangunan perniagaan ada berbagai macam:
- Membuka cawangan
- Membuka sistem perkongsian
- Membuka sistem francais
- Mencari idea perniagaan baru
Previous
Next Post »
1 Komentar
avatar

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Balas

Ads by google