Perniagaan yang menguntungkan

Add Comment

Perniagaan yang menguntungkan

Pada dasarnya hampir semua perniagaan itu menguntungkan, akan tetapi mengingat definisi menguntungkan itu berbeza-beza bagi setiap individu, maka ada baiknya kita mengkaji semula apa erti perniagaan yang menguntungkan sebenarnya! Ada beberapa faktor dan sebab-sebab kenapa seseorang melakukan perniagaan, ada faktor minat / hobi, kemestian / kewajipan, profesi, atau faktor yang tidak terduga-duga sehingga orang tersebut melakukan perniagaan!

sebab yang pertama adalah Berbisnis kerana hobi atau suka, sebut saja anda hobi memasak lalu anda ingin memulakan perniagaan makanan, kerana anda mempunyai bakat dan mempunyai sedikit modal anda ber inisiatif ingin membuat sebuah restoran / rumah makan, dan soalan besarnya adalah sama ada memulakan perniagaan kerana hobi boleh membawa anda berjaya dalam suatu perniagaan? jawapannya adalah boleh jadi, banyak orang yang memulakan perniagaan kejayaan bermula dari hobi, tapi juga perlu di ingat bahawa 90% perniagaan itu akan gagal!
(Perniagaan makanan, perniagaan francais)

alasan memulakan perniagaan yang kedua adalah kewajiban, ada sebahagian orang yang dikehendaki untuk menjalankan perniagaan hal ini terjadi kerana mereka tidak mempunyai banyak pilihan! sementara yang dia tahu hanyalah perniagaan, biasanya ada faktor keadaan, boleh jadi kerana dia lahir dari keluarga peniaga, atau mungkin sebab lain, dan soalan besarnya adalah, apakah seseorang yang berniaga kerana kewajipan, akan membuat dia berjaya dalam perniagaan, atau malah justru akan gagal total! jawapan nya sama seperti di atas, boleh iya boleh tidak! tapi perlu di ingat, 90% perniagaan akan gagal! (perniagaan rumahan, perniagaan tol, kedai / gerai runcit)

Sebab yang ketiga adalah berniaga kerana profesi, biasanya dia berniaga kerana dia melihat ada peluang mendapat untung jika dia mau sedikit kreatif, dan biasanya para sales, atau marketing! tau sendiri kan rata-rata sales / marketing sudah punya basis pelanggan yang cukup banyak, dan berhubung pekerjaan mereka sehari-hari juga berjualan, jadi automatik dia tidak akan mengalami banyak halangan yang bermakna! tapi apakah dia akan berjaya dengan perniagaan?, itu akan lain cerita! (perniagaan sampingan)


Sebab yang ke empat adalah seseorang yang berniaga kerana tidak disengajakan, biasanya type perniagaan seperti ini, tidak mempunyai niat / cita-cita sebagai ahli perniagaan pada masa kecilnya, akan tetapi di dalam perjalanan hidupnya dia diperkenalkan dengan orang-orang yang berjaya dengan perniagaan, dia cuba dan ternyata berniaga itu menyeronokkan, definisi perniagaan yang menyeronokkan itu artinya menjual produk yang tidak mempunyai banyak saingan, akan tetapi peminatnya ribuan, dan dalam pembuatan produk tersebut tidak memerlukan kos yang banyak! boleh anda bayangkan jika anda mempunyai suatu produk dengan permintaan yang tinggi, dan anda tidak mempunyai banyak saingan, dan kos pengeluarannya pun sangat rendah! yep, perfect product! hal ini boleh saja terjadi, tetapi 1: 1 juta! tapi soalan besarnya adalah sama ada perniagaan ini boleh untuk jangka panjang? tentu saja tidak, perniagaan ini ada di dalam kawasan abu-abu! definisi perniagaan abu-abu artinya adalah, perniagaan tersebut tidak melanggar undang-undang akan tetapi dalam segi moral patut dipersoalkan! (perniagaan perkhidmatan, perniagaan online)

Dari ke 4 sebab kenapa seseorang terjun ke dalam dunia perniagaan, selalu di mentahkan dengan soalan sama ada perniagaan mereka akan berjaya, dan dijawab boleh berjaya tetapi boleh juga tidak! Mungkin ada beberapa orang yang akan mengandaikan bahawa pada dasarnya tidak ada perniagaan yang menguntungkan? jika anda menganggap seperti itu, saya boleh mengatakan, iyah! pada dasarnya, dan jika dikira secara terperinci 90% perniagaan yang dijalankan itu tidak menguntungkan, kalau anda tidak percaya cuba lihat data pusat badan statistik, apakah pengusah berjaya indonesia sudah mencapai lebih dari 10%, atau cuba dilihat statisik kemiskinan indonesia apkah bertambah atau berkurang! jika kemiskinan dan pemunculan orang kaya lebih dari 10% tentunya perhitunganya berdasarkan atas standard hidup orang kita, jika iyah mungkin saya salah besar!

90% peniaga indonesia rata-rata hanya berfikir untuk mengincar pelanggan berhampiran rumah dan sekitarnya jarang yang berfikir untuk menjual produk dalam skala nasional oleh kerana itu kesinambungan perniagaan mereka untuk mencapai sukses dan berkembang menjadi yang terbesar akan mengalami kesukaran! sebenarnya kalau mereka mau mempelajari sedikit ilmu tentang pemasaran, perniagaan kecil indonesia bisa saja menjadi jutawan dunia, memandangkan jumlah penduduk indonesia yang tidak sedikit iaitu 200 juta orang!


sebagai contoh, ahli perniagaan kasut, mereka membuat kasut dengan kos pengeluaran 50 ribu ringgit, dijual di pasaran dengan harga 100 ribu, kalau mereka menjual di sekitar lingkungan mereka saja, sepertinya mereka akan mengalami kesukaran untuk menjual 1000 pasang kasut, akan tetapi kalau mereka mengiklankan produk mereka dengan menggunakan Iklan enjin carian, terutama google adwords, mereka boleh saja dengan mudah menjual 1000 pasang kasut tinggal mengagak here and there aja! biar penukaran jualan tinggi, mungkin bayangan sebahagian orang berikalan di enjin carian memerlukan kos yang besar, akan tetapi jika kita boleh mengoptimisasi laman web kita dengan baik, kita hanya perlu membayar 50 sen sahaja, jadi boleh anda bayangkan dengan dana satu juta anda boleh mendapatkan pengunjung 20.000 / perbulan, dan biasanya iklan akan mula berjalan hanya dalam masa 30 minit!

Tapi perlu juga diketahui bahawa tidak semua produk mempunyai penukaran yang tinggi, tapi normalnya julat 1-5% paling bagus 10-20%, jadi boleh dibayangkan jika kedai online anda dikunjungi oleh 20 ribu orang, dengan penukaran 1% dan keuntungan penjual per unit di lingkungan 50 ribu rupiah, maka anda hanya membelanjakan 1 juta dan mendapat potensi untung 10 juta, kalau penukaran kedai online anda bagus, boleh jadi anda keluar kos iklan 1 juta, penukaran 10% bermakna 2000 orang akan membeli produk anda, yah kurang lebih ratusan juta ! Tapi saya juga harus akui bahawa tidak semua pengusaha mengetahui trick dan tips SEM, jadi emang agak-agak sukar, tapi cadangan saya sich banyak-banyak aja bergaul dengan para Specialist adwords, biasanya mereka mahu membantu anda.

Kesimpulan:

Hampir semua perniagaan pada dasarnya menguntungkan, tinggal bergantung bagaimana cara kita memasarkan produk yang kita miliki kepada skala nasional, berhubung iklan di TV mahal, satu-satunya cara yah iklan online yang lebih murah dan berpatutan! memang ada beberapa perniagaan yang tidak terlalu bagus dengan menggunakan perikalanan talian, seperti perniagaan makanan, sayur-sayuran, peralatan rumah tangga, dsb. hal tersebut kerana permintaan untuk produk tersebut tidak terlalu tinggi, dan pembeli boleh dengan mudah mendapatkan produk tersebut di warung terdekat, jadi buat apa mereka beli produk tersebut via online!

Perniagaan Yang Paling Menguntungkan Yang perlu anda Tahu

Add Comment

Perniagaan Yang Paling Menguntungkan Yang perlu anda Tahu

Perniagaan Yang Paling Menguntungkan

Mau tau  Perniagaan yang paling menguntungkan di dunia? kalau boleh jujur ​​ada beberapa perniagaan yang cukup menguntungkan, jika kita menjalani perniagaan tersebut dengan serius! sebahagian daripada anda mungkin akan berfikir bahawa perniagaan yang paling menguntungkan adalah perniagaan yang perlu modal besar, seperti FOREX, Pelaburan, Saham, atau Insurans! akan tetapi sebahagian besar lagi akan berfikir bahawa perniagaan terbaik adalah perniagaan modal kecil seperti, francais modal kecil, atau Perniagaan online seperti Online shop atau kedai online, perniagaan Jasa, perniagaan adwords, dan sebagainya!

Terlepas dari apa pun perniagaan tersebut! satu hal yang pasti tentang perniagaan! jika anda tidak selesa dan tahu betul tentang perniagaan tersebut! saya boleh jamin perniagaan apa pun itu tidak akan menguntungkan! yep, intinya adalah perniagaan yang paling menguntungkan adalah perniagaan yang anda tahu dengan pasti, anda selesa melakukan perniagaan tersebut, dan anda boleh melakukan perkara yang terbaik!

Mungkin hal tersebut terdengar klise! :) Tapi tahukah anda gan, bahawa hampir 99% perniagaan yang sudah berjaya dalam dunia ini adalah sebuah perniagaan model lama, atau perniagaan yang sudah anda kenal setiap harinya! jarang sebuah perniagaan yang benar benar unik yang boleh meraih sukses! sebut saja Perniagaan Perbankan, model perniagaan yang sudah ada sejak dulu kala! yaitu jasa simpanan wang dalam jumlah banyak agar lebih selamat! atau mungkin perniagaan hartanah! di mana perniagaan tersebut menawarkan produk pembuatan tempat tinggal agar anda tidak repot! atau mungkin Perniagaan pengilang atau Pengeluaran! di mana perniagaan tersebut butuh modal yang tidak sedikit! di mana konsep perniagaan tersebut iaitu menghasilkan suatu produk dalam jumlah besar dan besar-besaran dan kecekapan kos pengeluaran!

Dari pernyataan di atas, boleh di pastikan perniagaan yang sudah berjalan cukup berjaya, saat ini adalah perniagaan yang memang sudah ada sejak lahirnya sebuah perniagaan moden! soalan besarnya adalah, perniagaan apa sih yang paling menguntungkan! yang boleh kita jalankan? jawapannya simple! iaitu perniagaan yang anda tahu! dan bagaimana cara kerja perniagaan tersebut! memang tidak semua orang tahu, ada sebahagian yang mungkin tahu, tapi tidak sedar: D sebagai contoh, anda seorang ibu rumah tangga! yang suka memasak, mempunyai banyak teman dan relasi, dan ada beberapa rakan anda yang mempunyai perniagaan konveksi!

dari situ ada dua piihan perniagaan yang boleh anda jalankan, entah itu cuba untuk belajar industri konveksi, seperti berjualan pakaian, dan sekitarnya! atau mungkin perniagaan yang anda pilih, sesuai dengan hobi memasak anda, seperti perniagaan masakan atau makanan, atau kalau tidak mau repot anda boleh saja cuba francais! sekurang-kurangnya perniagaan yang anda jalankan anda tahu sedikit banyak! kalau pun tidak, anda perlu mempunyai kenalan yang boleh mengajar anda untuk belajar dari awal! kerana kalau tidak! pasti akan memerlukan banyak kos dan masa!

Kesimpulan:

Perniagaan yang paling menguntungkan adalah perniagaan yang anda tahu dengan jelas perniagaan tersebut! tahu bagaimana cara kerjanya, tahu tentang industri tersebut, dan tahu beberapa cara helah dan tipsnya! karena dengan demikian anda pasti akan lebih unggul berbanding pemain lain!

Belajar Pelaburan dari Pakar Pelaburan Dunia

Add Comment
Belajar Pelaburan dari Pakar Pelaburan Dunia

"Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $ 800 and go to Las Vegas. "

Kutipan tentang pelaburan ini datang dari seorang ahli ekonomi asal Amerika Syarikat (AS) sekaligus orang AS pertama yang memenangi Hadiah Nobel untuk Economic Science, bernama Paul Samuelson.
Pelaburan, menurut Paul, sama seperti melihat cat yang kering atau melihat rumput yang tumbuh semakin tinggi. Di mana jelas sekali rasa bosan yang akan muncul bila anda melihatnya sepanjang hari dan sepanjang masa.

"Bagi pelabur pemula yang baru memulakan melabur, seringkali mereka berharap bahawa pelaburan itu boleh menguntungkan secara segera: hari ini dibeli, esok sudah jadi bergunung-gunung keuntungannya. Padahal itu sebuah pemikiran yang sangat keliru kerana pelaburan perlu masa yang cukup panjang untuk boleh menghasilkan buahnya, "jelas Ryan Filbert Wijaya, S.sn, ME., Seorang penasihat, pengamal pelaburan dan inspirasi pelaburan, serta partner dari Ngaturduit.com.

Ryan menyarankan, dengan anda menukar fokus daripada pertumbuhan rumput yang ada di taman kepada kesibukan kita sehari-hari, tanpa sedar rumput itu terasa berkembang dengan cepat.

"Itu adalah sebuah relativiti masa. Dalam melabur jangan selalu memperhatikan pelaburan yang anda tanamkan atau miliki. Cukup pastikan itu ketika anda memulakan keputusan untuk mula melabur padanya dan melihatnya berkala dalam jangka waktu tertentu, "kata Ryan.

Ryan mengingatkan bahawa semua jenis pelaburan mempunyai unsur risiko. Sehingga sejak awal ketika anda ingin melakukan pelaburan, perlu dipertimbangkan risiko awal tersebut.
"Dan keuntungan adalah perkara yang kita lihat setelah risiko boleh anda terima," tegasnya.

Memantau secara berkala juga berbeza-beza untuk setiap instrumen pelaburan. Yang perlu anda fahami adalah sebuah pelaburan yang naik dan turunnya tinggi alias fluktuatif, perlu masa lebih panjang untuk melihatnya berkembang. Tetapi berlainan pula, pelaburan yang cenderung stabil dapat dipantau dengan range waktu yang lebih singkat.

"Namun bila anda mahukan sebuah kepuasan secara ringkas, pelaburan bukanlah sebuah hal yang menjadi pilihan," kata Ryan. "Melainkan hiburan dan tindakan konsumtif yang boleh membuat anda merasa puas dalam masa singkat."

Salah satu pelajaran terbaik berjaya melabur dapat anda lihat dari seorang pakar pelaburan, Warren Buffett. Ia membeli saham GEICO, sebuah syarikat insurans, yang harga sahamnya menjunam dari 60 dolar AS menjadi hanya 2 dolar AS. Syarikat tersebut hampir bankrap tetapi Warren malah membeli sahamnya dan terbukti menghasilkan kejayaan besar.

Contoh lain adalah Coca-Cola. Banyak orang merasa Coca-Cola adalah syarikat yang berjaya dan kerana itu harga sahamnya sudah terlalu tinggi. Harga saham Coca Cola sudah melonjak lebih daripada lima ratus kali ganda mulai dari 1982 hingga tahun 1988. Tetapi Warren Buffett malah baru melabur wangnya sebanyak lebih daripada satu bilion dolar untuk membeli saham Coca Cola pada 1988. Terbukti langkah tersebut membawa kejayaan dan harga saham Coca Cola naik sebanyak lima kali ganda dalam masa enam tahun sejak dari 1988.

"Maka belajarlah dari Warren dan Paul, maka akan jelas jika anda ingin kesenangan singkat bawalah wang anda ke Las Vegas dan bermain judi di sana," ujar Ryan. "Bisa saja anda untung atau rugi, namun kepuasan boleh anda dapatkan secara serta-merta."

Banyak Teman Banyak Rejeki

Add Comment
Banyak Teman Banyak Rejeki

banyak temanAnda pasti sering dengar pepatah "Banyak anak banyak rejeki," kalau pepatah saya sih "Banyak teman banyak rejeki!"

Dalam perniagaan internet, punya banyak teman talian itu berkah. Ya, mereka adalah sumur wang saya. Ini sangat membantu perkembangan perniagaan saya. Dan yang lebih mengenakkan, banyak sekali keuntungannya.

Banyak teman = banyak relasi
Saudara-mara online biasanya melakukan dua perkara utama. Pertama, hanya melawat laman web saya dan melakukan pembelian. Dengan cara ini mereka telah membantu saya mendapat pendapatan. Dan, biasanya saya akan melabur lagi pendapatan tadi.

Kedua, mereka menerbitkan laman web saya. Wah, ini dia yang paling menguntungkan. Mereka akan mengesyorkan laman web saya pada orang-orang lain. Promosi percuma dari mulut ke mulut membuat laman saya popular. Produk-produk saya automatik ikut terkenal dan laris. Amin ...

Iklan dan promosi itu perlu. Syukur-syukur kalau anda boleh mengiklankan terus-menerus. Tapi, biasanya anda akan memberikan peruntukan dana yang terhad. Maklum, mengiklankan kan tidak percuma. Jadi, iklan ini bergantung pada pemasukan yang anda peroleh. Dengan kata lain, laman web dan produk anda harus ada yang terus beli kan? Tapi, bagaimana mau beli ya kalau promosinya tersendat?

Bagaimana penyelesaiannya?

Anda kan tidak boleh memaksa setiap orang untuk tahu tentang perniagaan laman web anda. Yup! Lagi-lagi anda harus bersyukur punya banyak rakan-rakan dalam talian. Mereka boleh melakukan perkara yang tidak boleh dilakukan iklan.

Laman web anda yang sudah kadung terkenal, jadi andalan anda. Ingat, ini gara-gara kemampuan manusia yang boleh meyakinkan manusia lain. Mereka yang sudah membuktikan kualiti laman anda akan terus percaya pada anda. Dan kepercayaan ini menjadi jaminan bagi calon-calon pelanggan yang baru. Tidak perlu mengeluarkan kos untuk iklan. Kerana anda pasti sudah mempunyai pelanggan-pelanggan setia.

Luar biasa! ini berlaku kerana brand anda sudah mendapat tempat di hati mereka. Satu lagi manfaat punya banyak teman.
Menarik minat orang itu penting tetapi tidak mudah. Tidak ada minat dari orang lain sama saja laman anda tidak akan laku. Tentunya, anda tidak ingin yang demikian terjadi bukan? Makanya, sering sekali kita dengar nasihat-nasihat marketing untuk terus menarik pelanggan. Dan, pada masa yang sama, anda harus memelihara brand agar terus diingat sebagai yang terbaik. Jadi nanti anda tidak perlu bimbang, keuntungan akan terus mengalir.

3 Langkah Mudah Membangunkan Perniagaan di Internet

Ada tiga cara yang biasanya saya lakukan untuk mendapatkan teman sehingga perniagaan internet saya terus berkembang dan menguntungkan. Anda boleh menipu:

    Rebut perhatian. Ciptakan sebuah persembahan. Tampil beda. Demonstrasikan integriti anda. Dan, kembangkan gaya anda sendiri. Ingat, tujuan anda adalah terus mengembangkan perniagaan anda dan seluruh dunia perlu tahu tentang perniagaan anda.

    Jual diri anda. Mengapa pelanggan memilih laman web anda? Bukan milik pesaing? Mengapa teman-teman anda memilih menjadi pelanggan blog anda? Apa yang membuat mereka bertahan? Dan yang lebih penting, masalah apa saja yang sudah anda pecahkan? Website anda sebaiknya memuatkan keperluan-keperluan tertentu. Jika tidak, ciptakan suatu masalah. Dan buat penyelesaiannya sendiri. Jual diri anda. Maksudnya, populerkan pada orang-orang bahawa andalah satu-satunya orang yang boleh mengatasi masalah itu. laman web anda perlu jadi tapak yang penting dan tak boleh ditukar ganti.

    Jagalah penyokong. Pelanggan itu biasanya tidak boleh langsung percaya pada laman web kita. Kepercayaan itu datang sedikit demi sedikit. Untuk membuatnya lebih cepat, bergaullah dengan baik. Oya, bagaimana caranya mendapatkan pelanggan setia? Kuncinya, jual saja idea-idea, falsafah dan konsep-konsep. Jangan melulu produk. Kedermawanan, integriti, dan konsisten juga perlu dijalankan.

Langkah-langkah di atas sangat penting. Memohon dan yakinlah, perniagaan internet anda akan terus berkembang.
Anda tahu Markus Frind? Pengusaha asal Kanada yang punya laman PlentyofFish.com. Laman web terbesar di dunia yang tamunya adalah para pencari jodoh. Tahun lalu, dari tapak yang sepertinya remeh ini, Markus boleh memenangi $ 10,000 per hari! Berapa ya pendapatannya dalam satu tahun? Kita pasti iri ... $ 5 hingga 10 juta dolar!

Wow! Hebat!

Mau seperti Markus? Ayo kita tingkatkan kualiti laman web kita. Dan, terus jalin hubungan talian. Pasti kita boleh menjaring banyak ikan seperti Markus. Semakin banyak pengunjung bermakna semakin banyak teman kita yang pastinya akan membuat perniagaan kita lebih terkenal.

8 Cara Murah Untuk Meningkatkan Bisnismu

Add Comment
8 Cara Murah Untuk Meningkatkan Bisnismu

Untuk memulakan perniagaan biasanya kamu mempunyai masalah dengan yang namanya "Modal." Tapi hal itu tidak akan membuatmu berhenti untuk membina mimpi berkesan sebagai mungkin kan? Nah, bagaimana sih cara awak untuk dapetin keduanya, untuk membina perniagaan tanpa perlu bermasalah dengan BANK ?.
Untuk mengetahui jawapannya, kami telah mengajukan soalan yang sama dengan 12 pengusaha dari Young Entrepeneur Council (YEC).

"Ada banyak sekali rencana ditahun ini tapi dengan sumber-sumber yang terhad, cara apa sih yang mudah dan tepat untuk merealisasikannya?"

Nah, inilah ungkapan dari para komuniti YEC:


  -  Jangan sungkan buat membantu customer kamu
  -  Membuka perkhidmatan kredit
  -  Pemasaran secara automatik
  -  Membina strategi partnership
  -  Tinjau kembali penjualanmu
    pelanggan membayar lebih awal
  -  Perkhidmatan customer yang baiki
  -  fokus pada saat ini.

jom kita lihat pembahasan selanjutnya dari 1 sampai dengan 9.

1. Jangan sungkan buat bantu customer kamu
Fokuslah dengan membantu orang lain maka perniagaan akan mengikutimu, seperti pepatah mengatakan, "The more you give, the more you get" dan pastikan anda menyediakan nilai tambahan untuk customer, percaya deh kalo mereka juga akan membantu secara kewangan untuk usaha kamu.

2. Membuka perkhidmatan kredit
Bank memberikan Pinjaman? !! Menjalin hubungan dengan pihak bank dan membuka perkhidmatan kredit boleh mewujudkan daya belimu, serta harga tarif yang ditawarkan saat ini boleh lebih rendah dari pada sebelumnya.

3. Pemasaran secara automatik
Pemasaran yang lebih murah tetap penyelesaian yang berkesan, perhatikan pada infusionsoft, kita punya banyak clients yang menggunakan penyelesaian tersebut untuk mengotimalkan dan mengambil tindakan lanjut terhadap hubungan dengan customer.

4. Membina strategi partnership
Syarikat kecil yang mempunyai sebuah project dapat mengembangkan strategi relationship dan penyumberan luar non-inti untuk kompetensi rakan perindustrianmu. Syarikat kecil pun boleh lho 

memaksimumkan perniagaan secara efisien dan mencipta nilai yang baik. Kembangkan kemahiran patner anda dan beri tawaran yang unik. Pelanggan tidak perlu tahu kalo kamu mejalankan operasi tersebut bermula dari perniagaan kecil selama kamu penuhi keperluan mereka.

5. Tinjau kembali penjualanmu
Bagaimana cara membina sebuah perniagaan dengan sumber-sumber yang terhad, khususnya difinancial. Jualan baru dan lebih besar akan memberikan pengalaman operasi hidup yang membantu meskala proses perniagaan anda.

6. Pelanggan membayar lebih awal
Membina sebuah perniagaan dengan sumber-sumber yang terhad merupakan perjuangan yang harus dilalui setiap pemula. Seperti yang pernah kita lalui, kita fokus pada usaha untuk mendapatkan pelanggan yang bersedia membayar dimuka / lebih awal, yang boleh membantu pertumbuhan dan perkembangan syarikat. 

7. Perkhidmatan customer yang baik
Perkhidmatan customer yang baik akan meningkatkan produktiviti perusahaanmu, semakin baik pelayananmu maka perniagaan akan cepat berkembang. Ciptakan kenyaman dan kepercayaan antara syarikat dan customer.


8. Fokus pada saat ini
Cara paling cepat untuk menghabiskan dua sumber-sumber terpenting dalam bisnismu adalah wang dan masa untuk membina dan merencaranakan pengoprasian bisnismu, apa yang kamu perlukan untuk membina bisnismu. fokuslah pada kegagalan ataupun kesulitan yang kamu rasakan saat ini, penjimatan wang dan mengoptimumkan.

Jangan bimbang tentang masalah yang mungkin datang di masa depan bisnismu.
Itulah cara-cara jitu anda yang ingin memulakan perniagaan namun terkendala modal.

Dalam Berniaga, Kesalahan Bukan Masalah

Add Comment
Dalam Berniaga, Kesalahan Bukan Masalah
Pengasas Digg, Kevin Rose berkongsi rahsia kejayaannya kepada anda

Apakah memulakan perniagaan Internet semudah kelihatannya?
Oh, jelas. Dulu, pada 2000, hanya untuk melancarkan laman web anda harus membeli server yang mahal. Pemaju bebas belum sebanyak sekarang. Kini, anda boleh mendapatkan server yang disewa dengan harga 100 dolar AS atau kurang dari itu setiap bulan, dan menyewa coder bebas dengan harga 10 hingga 12 dolar per jam dan melancarkan laman web untuk beberapa ribu dolar AS.

Apa cadangan anda untuk seseorang yang ingin melancarkan laman web?
Orang menghabiskan masa terlalu banyak merancang dan cuba membuat segala sesuatu sempurna sebelum mereka melancarkan laman web. Padahal, anda tidak akan pernah tahu apa pendapat para pengguna sehingga anda mengantarkan laman itu ke tangan mereka. Lancar saja dulu, cari tahu pendapat komuniti, lantas perbaiki dan lancarkan semula. Akan ada banyak kesalahan, dan itu tidak apa-apa. Anda boleh selalu menghentikan apa yang tidak anda sukai. Selain itu, tahan dulu selama mungkin sebelum menerima pelaburan, kerana semakin lama anda menunggu, semakin tinggi nilai anda dan semakin sedikit dari syarikat anda yang harus anda lepaskan.

Adakah anda pernah lepas dari komputer?
Begitu mudah untuk lupa masa kini berada di depan komputer; saya mungkin menghabiskan masa 12 hingga 14 jam per hari di sana. Namun pada akhir pekan, saya harus berhenti. Semakin bertambah usia, saya sedar, saya tidak boleh hidup di dunia maya, yang boleh memberi saya penyakit atau bahkan membunuh saya. Dan untuk pertama kalinya, sekarang saya perlu menggunakan cermin mata.

Apa nasihat perniagaan terbaik yang pernah anda dapatkan?
Anda tidak perlu bekerja untuk orang lain; Anda boleh melakukan apa yang anda mahu dan ia boleh berjaya. Juga, lakukan sesuatu yang anda cintai. Di keluarga saya, kami masing-masing mengikuti passion kami dalam hidup. Itu adalah hal yang paling penting.


Adakah yang bekerja sendiri atau pengusaha tertentu yang memberi inspirasi kepada anda?
Masa remaja, jelas Bill Gates orangnya. Dan tentu saja, Steve Jobs. Saya takjub sekali kepada dia kerana dia benar-benar memperhatikan detail produk-produknya. Ada sesuatu yang istimewa dari membuka sebuah produk Apple, dan segala sesuatu, mulai dari penulisan manual sampai cara pembungkusan produk begitu sempurna - hal seperti itu sungguh bermakna.

8 Kiat Motivasi Sukses dalam Berniaga

Add Comment
8 Kiat Motivasi dalam Berniaga

Dalam menjalani perniagaan sendiri, motivasi dalam diri anda tidak boleh lemah.
Anda harus memelihara motivasi agar selalu membara, bahkan menularkannya kepada seluruh pekerja anda. Geoffrey James, penulis Business to Business Selling:

 Power Words and Strategies From the World 's Top Sales Experts, memberi beberapa tip untuk anda. Inilah 8 jurus yang boleh anda praktikkan dalam mengharungi lautan perniagaan:


1. kondisikan fikiran anda. Latihlah agar anda selalu berfikir positif sekaligus menghilangkan fikiran-fikiran negatif.

2. Elakkan orang-orang negatif. Mereka akan menguras tenaga anda. Bergaul dengan mereka sama saja dengan melukai kaki anda sendiri.

3. Carilah orang-orang yang bermotivasi. Tenaga mereka akan menular kepada anda dan strategi kejayaan mereka boleh anda tiru.

4. Bertindak dengan sasaran yang lebih tinggi. Setiap aktiviti yang tidak berkaitan dengan gol yang lebih tinggi sebaiknya dielakkan kerana akan membuat tenaga anda sia-sia.

5. Rayakan kegagalan anda. Pelajaran paling berharga dalam hidup dipetik dari hal-hal yang tak boleh anda capai. Sediakan masa untuk memahami kegagalan anda
.
6. Elakkan target-target yang lemah. Sasaran adalah jiwa dari sebuah kejayaan, jadi jangan pernah bermula dengan, "saya akan cuba. Selalu katakan," Saya akan "atau" saya perlu "


7. Berfikir sebelum bercakap. Diam lebih baik dari pada menyatakan sesuatu yang bukan menjadi tujuan anda.

8. Ingat: Tidak cuba adalah satu-satunya kesalahan anda. Jika anda tidak bertindak, anda gagal dan tidak belajar dari pengalaman.

Jom ! Wujudkan Mimpi Berbisnes Sendiri

Add Comment
Wujudkan Mimpi Berniaga Sendiri

Mempunyai perniagaan sendiri bukan mimpi di siang bolong. Buktinya, banyak orang yang telah berjaya mewujudkan impiannya dan mengaut untung besar.

Tetapi tak banyak orang yang berani mengambil keputusan besar tersebut. Ada yang ragu dengan modal, masa depan yang tak pasti atau terlalu selesa dengan keadaan saat ini. Dan mempunyai perniagaan sendiri akhirnya benar-benar hanya menjadi mimpi.


Hakikatnya, setiap orang boleh memulakan perniagaan sendiri. Meski dengan keterbatasan fizikal, modal, ilmu bahkan pengalaman, banyak kisah sukses tentang mereka yang membina perniagaan dari sifar. Nah, jika anda juga berniat mempunyai perniagaan sendiri, cubalah mula dengan mengambil kertas kosong dan mula berfikir. Jika anda boleh merumuskan empat hal ini, kemungkinan besar anda boleh membina perniagaan sendiri:

Impian. uliskan apa yang ingin anda capai dengan membina perniagaan sendiri. Alasan mengapa dunia memerlukan perniagaan anda. Sebagai contoh, impian saya adalah membina wirausaha baru sebanyak-banyaknya

Visi. Tulis cara yang akan anda lakukan untuk mewujudkan mimpi anda. Sebagai contoh, saya akan membina perkhidmatan perundingan perniagaan yang akan melahirkan para usahawan-usahawan baru
Tujuan. Tanyakan kepada diri anda, mengapa dan kepada siapa perniagaan tersebut anda tujukan? Sebagai contoh, tujuan saya adalah membantu para pemilik perniagaan kecil dan usahawan baru agar berjaya membina perniagaannya

Misi. Tulis pekerjaan apa yang harus anda jalankan. Misi adalah mewujudkan mimpi, visi dan matlamat menjadi nyata. Misalnya, misi saya adalah membuat sistem yang boleh membuat syarikat yang baru dibina dapat berkembang pesat, meski dijalankan oleh pengusaha yang tidak mempunyai pengalaman berniaga.


Setelah anda menentukan impian, visi, matlamat dan misi, anda akan membangkitkan semangat membina perniagaan sendiri dalam diri anda. Sekarang singsingkan lengan baju dan mula bekerja!

Apa Target Anda Di Tahun Ini ?

Add Comment
Satu soalan klasik selalu terlontar tiap tahun baru tiba, "Apa target saya tahun ini?"

Jika anda sudah punya jawapannya, itu bagus. Kerana, dengan mempunyai sasaran yang jelas, anda akan melangkah lebih percaya diri.

Mungkin saja di antara kita masih ada yang kecewa dengan target yang belum tercapai tahun lalu. Tapi, kekecewaan ini harus segera diatasi. Masa sangat berharga kerana ia tidak boleh diputar semula. Jadi, apa gunanya berlarut-larut dalam kekecewaan?


Buka minda dan hati anda dan ingat, kita masih punya kesempatan di tahun berikutnya. Ya, kesempatan emas di tahun ini. Percayalah tahun ini sesuatu yang luar biasa akan berlaku dan mengubah hidup anda, bahkan juga orang-orang di sekitar anda.

Keyakinan seperti ini juga saya tanamkan pada diri saya. Bahkan sejak dulu masa saya mula memutuskan 'Ya! Saya akan mula dan berjaya di perniagaan internet! '
Sudahkah anda tentukan target anda tahun ini?

Ucapkan pada diri anda, "Tahun ini adalah tahun saya!"

Segarkan minda, ciptakan peluang-peluang baru! Kembangkan pelbagai kreativiti baru dalam perniagaan. Tinggalkan strategi lama yang sudah usang dan tidak mendatangkan hasil, dan mula gunakan strategi baru. 

Terbukalah pada perubahan!
Jika anda punya tujuan, petakanlah! Susun berdasar jangka waktunya. Ada jangka panjang, menengah, dan jangka pendek, kemudian jalankan. Tetapi, jangan lupa juga untuk menjalaninya secara semula jadi. Jangan sampai target-target itu justru membelenggu anda. Jangan biarkan diri anda tertekan kerana banyak target jangka pendek yang tidak dipenuhi sehingga merasa bimbang gagal meraih apa yang sudah diidam-idamkan. Ini bahaya!
Tujuan hanyalah mata-mata atau jalur penanda. Kurang lebih seperti rambu lalu lintas yang akan membantu anda agar tidak tersesat atau menuju arah yang salah. Jadi, cubalah bersikap lebih terbuka dan fleksibel. Rebut setiap peluang yang membantu anda ke arah tujuan. Lakukan hal-hal yang sekiranya realistik dan boleh anda lakukan.
Di bawah ini ada beberapa perkara yang boleh anda renungkan:

    Biarkan setiap kejadian merubah hidup anda. Anda mesti mau berkembang kerana andalah orang yang mencipta dan menghidupkan adanya perubahan itu. Terbukalah pada pengalaman-pengalaman yang sebelum ini pernah anda alami. Anda harus mau belajar dari pengalaman-pengalaman masa lalu ...

    Proses itu lebih penting daripada hasil. Jika hasil mengendalikan proses, kita hanya akan jalan di tempat. Kita akan selalu terpaku di tempat kita ada sekarang. Tidak berkembang! Sebaliknya, jika proses mengendalikan hasil, meski kita belum melihat tujuan kita, tapi kita tahu pasti kita akan sampai disana. Yakinlah!

    Mulakan dari mana-mana anda berada. Kejahilan untuk memulakan dari mana sering membuat kita tidak beranjak. Ambillah inisiatif. Lakukan dari mana-mana anda berada, sekarang juga!


Jadi, tentukan sasaran dan matlamat anda tahun ini. Andalah yang menjadi penuntun target. Andalah pusat dari target-target anda. Andalah yang mengendalikannya, bukan target yang mengikat anda. Dan, jangan pernah berhenti berubah ... ke arah yang lebih baik tentunya ...

Bagaimana dengan anda? Apa target anda tahun ini?

Menonton TV: Cara Terpopuler Membuang Masa Sia-Sia

Add Comment

Menonton TV: Cara Terpopuler Membuang Masa Sia-Sia

"Aku ingin cepat dapat kerja, capek buang -buang masa gak jelas. Kalo boleh kerjaan yang boleh digarap di rumah, males kalo musti kerja kantoran yang rutin berangkat pagi pulang petang. "Begitu kata saudara saya yang baru lulus kuliah.

"Cuba perniagaan internet!" Jawab saya enteng.

Saya sudah buktikan, perniagaan ini memang menghasilkan banyak wang. Dan, yang terpenting tidak ribet. Kita boleh atur waktu kerja sendiri. Fleksibel. Tidak takut bangun kesiangan dan terlambat masuk pejabat. Juga, tidak ada bos atau penyelia yang cerewet. Enak bukan?

Tidak usah bingung mula dari mana. Mula dulu dari komitmen yang kuat. Tapi, pasti awalnya anda akan bertanya-tanya, "Sanggupkah saya jalankan perniagaan semacam ini?" Ini mudah, anda cuma perlu fokus! Ya FOKUS! Curahkan perhatian sepenuhnya. Tinggalkan pekerjaan lain yang tidak menjanjikan hasil yang besar.

Jika masih ragu, ikuti apa yang dulu saya lakukan. Pertama, saya hitung dulu pendapatan yang boleh saya perolehi. Lalu, saya renungkan apa yang diharapkan dari pekerjaan ini. Apakah dalam 6 bulan pekerjaan ini sudah boleh memberikan hasil? Dan, apakah pekerjaan ini boleh terus berlangsung?

Setelah menceburkan diri di perniagaan ini, anda harus pintar mengatur peluang. Manfaatkan masa dan peluang yang anda miliki. Pandailah mengira keuntungan dari setiap kegiatan yang anda lakukan. Sebagai contoh, menonton TV.
Jangan buang masa anda dengan percuma.

Bagi banyak orang, menonton TV itu tidak merugikan kerana kita boleh terhibur. Tetapi pernahkah anda sedari, dengan menghabiskan masa menonotn TV, anda telah mensia-siakan aset yang sebenarnya boleh produktif.

Sebaiknya jual saja televisyen anda. Wang hasil jualan itu boleh untuk pelaburan perniagaan di internet. Yakinlah, kita pasti mendapat keuntungan yang berlipat-ganda. Jika anda keberatan menjual tv anda, paling tidak singkirkan dia dari pandangan anda.

Tapi, mengapa televisyen yang kita singkirkan? Kenapa bukan barang yang lain?

Dengan adanya TV di rumah, setiap hari kita mempunyai peluang untuk membuang waktu secara percuma. Menonton TV selama 5 jam setiap hari, sama dengan menggunakan waktu 5 x 30 = 150 jam setiap bulan. Sama dengan 1800 jam setiap tahun. Bermakna anda telah membuang 75 hari masa yang sebenarnya boleh anda gunakan untuk produktif. Tanpa TV, anda boleh gunakan masa anda untuk menguruskan perniagaan baru anda di internet.

Satu lagi yang sering luput dari perhatian kita adalah kesan iklan. Iklan-iklan yang mengebom kita setiap hari boleh membuat kita bertindak boros. Ada iklan produk baru dan tempat makan baru, kita pasti ingin cuba. Dan, sudah pasti kita mengeluarkan kos tambahan untuk ongkos cuba-cuba ini. Kos ini saya sebut kos kesempatan. Semakin sedikit anda membuka kesempatan, semakin sedikit perbelanjaan anda.

Nah, gambaran tentang tv di atas berguna bagi anda yang akan memulakan perniagaan internet. Mengapa anda melakukan aktiviti-aktiviti yang tidak banyak memberi manfaat? Padahal, di masa yang sama anda boleh menghasilkan wang. Setuju? Dari pada buang masa sia - sia, ayo mula buang masa untuk perkara yang berguna.

Saya menghasilkan 75 juta per bulan, hanya dengan menggunakan masa produktif 2-4 jam per hari. Masa yang hampir sama dengan yang orang gunakan untuk menonton TV.

Agar waktu anda lebih berkesan, saya punya cara menyeleksi aktiviti-aktiviti bermanfaat. Sebelum melakukan suatu hal, sebaiknya kita fikirkan,

 -   Apakah pekerjaan ini mula menghasilkan wang?
 -   Berapa banyak yang boleh dihasilkan?
 -   Berapa lama masa yang diperlukan?
 -   Pekerjaan penting apa yang juga boleh kita lakukan bersamaan dengan pekerjaan ini?
 -   Efektikah jika kita serahkan kerja ini pada pihak lain?
 -   Pengeluaran apa saja yang kita keluarkan untuk pekerjaan ini?
 -   Apakah pekerjaan ini termasuk berjangka panjang?

Kadang saya sengaja tidak menyapa rakan-rakan blogger saya. Soalnya, menulis dan memberi komen tentang blog orang lain itu merampas banyak masa dan tenaga. Padahal saya harus menguruskan blog dan laman web saya sendiri. Agak egois memang. Memang benar saya menjalin hubungan talian, memasarkan laman web, dan memberi input untuk blogger lain. Tapi, ini hanya demi membuat laman saya lebih terdedah dan popular. Tidak ada yang percuma!

Anda musti ingat, sumber pendapatan dalam perniagaan internet itu tidak terhad, tetapi sumber-sumber yang anda miliki sangat terhad, misalnya masa anda, tenaga anda, dan sebagainya. Prioritaskan apa yang boleh anda lakukan dan aturlah sebaik mungkin. Menonton TV? No way!

Btw, saya jarang menonton tv lho!

Bagaimana dengan anda? Setuju jika waktu berharga dipakai untuk kegiatan yang lebih produktif? Jadi buang masa anda untuk hal yang menghasilkan!

Ads by google